15. Challenge24 programozóverseny

2015.06.27 - 06.28

Óbudai Egyetem Tavaszmezői utcai épület

A 24-órás Nemzetközi Programozó Verseny, ismertebb nevén a Challenge24, hazánk egyik legrangosabb programozási versenye.

A MAVE (Magyar Villamosmérnök és Informatikus-hallgatók Egyesülete) a hétvégén rendezi meg 15. alkalommal a Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt, melyhez az idei évben egy piknik is kapcsolódik. Az IVSZ szakmai támogatópartnerként, és a verseny egyik fődíjának névadójaként áll a program mögött.

A pikniken több céges szakember is részt vesz, akikkel kötetlen formában beszélgethetnek a résztvevők az IT mérnökségről, kihívásokról, emellett több szabadidős programmal is készülünk. A program célja, hogy akár a laikusokhoz is közelebb hozza az IT mérnöki szakma kihívásait, felkeltse érdeklődésüket. Az IVSZ szakmai támogatóként állt be az esemény mögé, azonkívül a verseny egy fődíját is a szövetség adja.

A megmérettetés háromfős csapatoknak szól, akiknek a verseny döntőjében 24 óra áll a rendelkezésére, hogy komplex programozási, mesterséges intelligenciás és matematikai problémákat oldjanak meg. A versenyzők egyéni preferenciáin múlik, hogy a szabad fájlformátumokat felhasználó feladatok megoldásához milyen segédeszközt vagy programozási nyelvet alkalmaznak, hiszen a Challenge24 azon kevés versenyek közé tartozik, amik teljesen programozási nyelv és technológia függetlenek, így nemzetközi szinten is ritka szabadságot ad a felhasználható technológiák tekintetében.

A verseny komplex és szerteágazó tudást igényel. A feladatok megoldásához a programozáson túl szükség van mesterséges intelligencia, algoritmuselméleti, felsőbb matematikai, olykor fizikai és más mérnöki területek részletes ismeretére. A kihívást a gyors kódírásra való képességen túl a csapattagok közötti együttműködés, az erős csapatmunka és hatékony kommunikáció összehangolása jelenti. Mivel a feladatokat végig stressz alatt kell megoldani, ezért komoly állóképesség szükséges az eredményes versenyzéshez.

A versenyre az európai országokon kívül rendszeresen jelentkeznek Észak- és Dél-Amerikából (pl.: USA, Kanada, Brazília, Chile, Argentína), Ázsiából (pl. India, Japán, Kína), Afrikából (pl.: Dél-Afrikai köztársaság, Tunézia, Egyiptom).