Szeptemberben nyílik meg az Alba Innovár

2017.06.16

Hogy ismertessük – sőt, szerettessük – meg a gyerekekkel a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket? A székesfehérvári Alba Innovár az egyik legjobb alternatívát kínálja erre. A gyerekek találkozhatnak a 3D szobrászattal, interaktív asztallal, humanoid és LEGO robotokkal. Az IVSZ szakmai koordinációja mellett Magyarország első digitális élményközpontja szeptemberben Székesfehérváron nyílik meg.

Szeptemberben nyílik meg az Alba Innovár

Filozófia: A tudás mindenkié, aki tanulni szeretne

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, egyben Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke is – arról beszélt a az első hivatalos bejáráson, hogy a világ átalakulóban van, a mostani gyerekek pedig nagy eséllyel teljesen mást fognak csinálni, mint a mostani felnőttek. Erre fel kell készülni, és nem mindegy, hogy hogyan. Elmondta, hogy a szeptemberben megnyíló élményközpontban minden gyermeknek lehetősége nyílik arra, hogy szórakozva tanuljanak, és megismerjék a különböző technológiai eszközöket.

Főző Attila László, az IVSZ oktatási projektkoordinátora különösen fontosnak tartotta kiemelni az intézmény kapcsán, hogy itt a foglalkozások az iskolák számára ingyenesek lesznek. Célkitűzéseink között áll ugyanis, hogy a fiatalok szociális helyzettől függetlenül ingyenesen ismerkedhessenek a digitális világgal – tette hozzá.

(Az élményközpontról szóló hírblokk 6:08-tól kezdődik)

 A digitális élményközpont iskolásoknak tart majd szakköröket és foglalkozásokat. A diákok megismerkedhetnek a digitális világot működtető technológiával és annak lehetőségeivel. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ilyen tevékenység elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonsággal igazodjanak el az információs társadalomban és nem utolsó sorban segítséget kapjanak jövőbeli pályaválasztásukhoz is.

Digitális készségfejlesztés, gyakorlati foglalkozások, kiállítások

A gyakorlatias foglalkozások előtérbe helyezik a digitális készségfejlesztést, az alkotást és a tanulói aktivitást. Ráadásul mindezt úgy, hogy illeszkedjen a Nemzeti alaptantervbe. A programokon mindenkire megfelelő mennyiségű figyelem jut majd, ugyanis a létesítmény egyszerre maximum 36-40 fős csoportokat fogad, amelyekkel négy pedagógus dolgozik. A nyári szünetben az élményközpont gyermektáborok helyszíne lesz.

A felnőttekre, szülőkre is gondoltak az alkotók: a kiállítótérben a turisták számára is ajánlható programok kapnak helyet, a kora esti órákban pedig felnőtteknek szóló rendezvények, képzések, fizetős workshopok.

Alba, a robot

Az élményközpont épületében több kiállítási helyszín található, például: Digitalizáció: tudomány és technika, ahol robotokkal találkozhatnak a látogatók; Oktatás a jövőben-szoba, ahol VR és interaktív padló vár bennünket; Digitális alkotás és művészethelyisége, ahol a 3D szobrászattal ismerkedhetünk; valamint Együttműködés és kommunikáció -szoba interaktív asztallal és szociális robottal. Alba, az érző, kommunikáló szociális robot az oktatási csúcstechnológia képviselője. A foglalkoztató termekben kísérletek, robotika és kódolás várja a gyerekeket, melyek készségfejlesztésre, és a digitális kompetencia fejlesztésére szolgálnak.

Az Alba Innovár az első digitális élményközpont Magyarországon.

A gyerekek, a digitalizáció és az IVSZ kapcsolatáról, itt is olvashatsz!