Mesterséges intelligencia – ez csak természetes!

2023.12.07

Az AI hatásairól sokan, sokat, sokfélét mondtak már maga a DIGITALK is nem egyszer szentelt adást a trend hatásainak. Azt azonban eddig nem néztük meg közelebbről, hogy a mesterséges intelligenciával mit kezdhetünk mi, emberek, a társadalom maga. E kérdések megvizsgálásához hívtuk segítségül Filippov Gábort, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatóját. 

A nemrég egy éves születésnapját ünneplő ChatGPT mindent megváltoztatott azzal kapcsolatban, amit eddig egy-egy technológia (de inkább jelenség) gyors fejlődéséről tudtunk, tapasztaltunk. Olyan folyamatok indultak be üzleti, szabályozási, technológiai szinteken, amelyek szinte minden szakértő szerint egy hosszan tartó hype-ot fog eredményezni. 

A gyors, kézzelfogható változások, az előfizetéseket milliószámra halmozó nyelvi modell platformok, az üzleti lehetőségeket lázasan kereső cégek adottak, de mi van velünk, az emberekkel? Sőt, mi lesz? A társadalmi hatások, az államok működési kereteinek változásai egyelőre beláthatatlanok, még csak megjósolni is nehéz, hogy hova vezet mindez, ha például csak az emberi kapcsolatokat nézzük.  

Ha jóslással nem is, de a lehetséges forgatókönyvek felsorolásával, az AI hódításának történelmi kontextusba helyezésével mégis megpróbálkoztunk Filippov Gáborral. A történész, politológus szakember többször rámutatott, hogy a mostani fejlődés ugyan exponenciális, ennek ellenére ez a fajta változás természetesnek mondható az emberiség történelmében, ahogy az arra adott reakcióink is. Ezzel együtt az is biztos, hogy régen voltunk tanúja olyan nagy erejű változásoknak, amiket a mesterséges intelligencia gyakorol, vagy fog gyakorolni az életünkre. 


Más csatornán hallgatnád? Katt ide