2023.09.05

Szeptember 19-én és 20-án Balatonfüreden három szekcióval jelentkezik a 30. MENTA konferencia: ember, üzlet és technológia. Mai podcast adásunkban az ember szekciót vezetjük fel Steigervald Krisztián generációkutatóval. Az adásból többek közt kiderül, hogy milyen hatással van a multigenerációs munkahelyi világra a mesterséges intelligencia idei térnyerése, illetve az adás végén Krisztián azt is elárulja nekünk, hogy mi lesz az elkövetkezendő időszak legidőtállóbb skillje a munkaerőpiacon. 

A generációkutatást ma már senkinek sem kell bemutatni – a 2020-as években, a többszörösen multigenerációs munkahelyek korában kifejezetten felkapott téma lett. Az adásban nem arra fókuszáltunk, hogy mit jelentenek a generációs határvonalak, hiszen ez ma már nem kérdés. Sokkal inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mik azok a szociokulturális tényezők, amik a generációk közti különbségeket fűtik. A kultúra változásaira reagáló emberi biológia szintén előkerült a fél órás adásban, és megnyugtathatunk mindenkit: nem feltétlenül arról van szó, hogy elbutulnánk.  

Egy generációkat érintő beszélgetésben nem sétálhatunk el szó nélkül a mesterséges intelligencia mellett sem. Az ipari forradalmak és a technológiai fejlődés mindig is magukban hordozták a bizonytalanságot és a változást. Tíz éve még az idősebb generáció technológiai lemaradásáról beszéltünk, ma viszont már az egyetemről frissen kikerülő diplomások bizonytalan jövőjéről folynak a beszélgetések. Ezzel párhuzamosan az exponenciális ütemben gyorsuló technológiai fejlődés és az átalakuló munkaerőpiaci igények szépen lassan a legbiztosabb munkaköröket is átalakítják. 

És ez még csak a kezdet. 

Beszélgetőpartnerek: 

  • Steigervald Krisztián (generációkutató) 
  • Tóth Máté (IVSZ, tartalmi munkatárs)