A védelem a legjobb támadás – értéknövelés a kkv-k számára

2023.12.19

A szellemi tulajdon értéket képvisel és védeni kell. Ez lehetne a tételmondata a DIGITALK podcast sorozatunk azon epizódjának, amit Dr. Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesével rögzítettünk. Az adás során, az alapfogalmak gyors tisztázását követően, főleg arra fókuszáltunk, hogy miként hozhat egy hazai vállalkozás számára értéknövekedést, sőt, a versenyképesség emelését, ha tudatosan védelem alá helyezi a cég szellemi tulajdonát.

A nagy- vagy akár multinacionális vállalatok számára már egyértelmű, ami a kisebbek számára még nem minden esetben az: ha a cég ötletei, terméke, neve, logója nem élvez védelmet, az sok esetben hátrányt jelenthet a vállalkozás számára. De még jobb, ha megfordítjuk: statisztikák, adatok bizonyítják, hogy ha egy vállalat beépíti működésébe az IP (intellectual property, azaz szellemi tulajdon) védelmet, akkor az már rövid távon is kimutatható értéknövekedést eredményez.  

Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak mindössze 3,4 százaléka rendelkezik valamilyen iparjogvédelmi oltalommal, mely arány az EU-ban átlagosan 8,8 százalék. Ezért is érdemes arról beszélni, hogy egy átlagos kkv-nak is foglalkoznia kell a kérdéssel, már csak azért is, mert a hiedelmekkel ellentétben egy-egy ilyen folyamat nem túl hosszadalmas, bonyolult, és még csak nem is túl drága. 

A beszélgetés utolsó harmadában érintettük a mesterséges intelligencia mindent felforgató mivoltát, ami a szerzői jog, illetve az IP védelmének területén is jelentkezik. A pontos, szabatos szabályozások még váratnak magukra, azt azonban senkinek sem tanácsoljuk, hogy ne foglalkozzon a generatív modellek és platformok nyújtotta lehetőségekkel. 

Ha valaha, akkor most kifejezetten fontos és érdemes az IP védelemmel foglalkozni, amihez az SZTNH egy kifejezetten kkv-k számára készített kiadvánnyal nyújt segítséget. 


Más csatornán hallgatnád? Katt ide