2022 Wrapped: 3+1 technológiai téma, ami meghatározta a digitális gazdaságot 2022-ben

2022.12.23

DIGITALK podcast sorozatunk évzáró adásában pontosan arra vállalkozunk, amire ilyenkor a legtöbben szoktak: évet összegzünk, és tesszük mindezt IVSZ-es kalapunkban. A 2022-es év hasonlóan turbulens volt, mint az elmúlt pár év: tele a maga bizonytalanságával, kiszolgáltatottságával. A technológia területén azonban úgy látszik megállíthatatlan a fejlődés: mint egy örökmozgó gépezet, a maga exponenciális ütemében növekszik, gyarapodik. 2022 Wrapped adásunkban 4 meghatározó aspektusát vesszük górcső alá a digitális gazdaságnak, és közben a jövő évi SMART konferencia tematikáját is megalapozzuk, hiszen ezeket a témákat ott részletesebben is szeretnénk majd körül járni. 

Nehéz csupán négy témára leszűkíteni egy teljes év történéseit, főleg, amikor egy olyan gyorsan változó iparágat vizsgálunk, mint a digitális gazdaság. Ennek ellenére mi megpróbálkoztunk a (szinte) lehetetlennel, és 3+1 témát hozunk a karácsonyfa alá hallgatóinknak. Úgy gondoljuk, ezek a témák meghatározták nem csak az idei évet, hanem a jövőt is, így olyan témákat választottunk, amik a 2023-as SMART konferencián is fontos szerepet fognak betölteni. 

Mesterséges Intelligencia 

Évek óta buzzword, mára már meglehetősen elcsépelt, mégis az idei év egyik legmeghatározóbb jelensége. Ha a 2022-es év technológiai sztorijait vesszük elő, nem mehetünk el szó nélkül az AI térnyerése mellett. Számtalan olyan AI-megoldás látott napvilágot idén, ami már az átlagfelhasználó számára is érthetővé, kézzel foghatóvá és használhatóvá tette az egyébként komplex algoritmusokat. Kezdve a kép- és hanggenerációval, az egyre okosodó chatprogramokon át, egészen a komplex forgatókönyv és reklámszöveg író megoldásokig, mindent láthattunk idén. Az AI egyre kreatívabb, egyre erősebb, és mindez még csak a kezdet. 

Metaverzum 

2021 év végén Zuckerberg Facebookja átkeresztelte az anyavállalatot Meta-ra, mellyel a cég egyértelműen elkötelezte magát az új víziója mellett, amit csak metaverzumnak hívott. A sokak számára még mindig érthetetlen, ködös fogalom azóta fentebb haladt a hype görbén, de még mindig nem érte el tetőpontját: idén is csak vízió maradt a metaverzum. Az előrejelzések azonban egyértelműen azt mutatják, hogy Zuckerberg ismét csak jól látja a jövőt: komoly beruházások történtek a cégek oldaláról, és óriási pénzmozgások keletkeztek egy egyelőre csak elméletben felvázolt rendszer érdekében. Hogy mit hoz a jövő, azt egyelőre nem tudhatjuk. 

Sport 

Miért kell töltőre dugni a focilabdákat a katari vébén? – és ez nem egy favicc első sora, hanem reális kérdés az elmúlt hetekből.  

A technológia fejlődése életünk minden területére hatással van – sokszor pont a peremterületeket alakítja át a legjobban. A sport világa egy remek példa erre, ahol a 2022-es évben is sok újítást láthattunk, többek között a labdarúgásban is. Míg helyenként segít minket a technológia, vannak olyan sportok, ahol veszélyes lehet: a sakk világára például egzisztenciális fenyegetést jelent a gépek évek óta tartó dominanciája, hiszen a csalás kiszűrése a technológia fejlődése miatt egyre nehezebb és nehezebb. 

Kiberbiztonság 

Nem lehet úgy elmenni az idei év mellett, hogy ne vennénk észre a mellettünk még mindig tomboló háborút. Az annak idején a hidegháborúra jellemző fegyverkezési verseny az idén elkezdődő konfliktusban kiberfegyverkezési versenybe torkollott. A háború nem csak a harctéren, hanem a virtuális világban is zajlik: dezinformáció, álhírek és deepfake – mind megtévesztésre alkalmas manipulációs eszközök, amelyek miatt a bizalmunk is sokat csökkent idén.  

Beszélgetőpartnerek: 

  • Horváth Balázs (IVSZ, tartalommenedzser) 
  • Tóth Máté (IVSZ, digitális tartalmi munkatárs) 

Köszönjük szépen hallgatóinknak, hogy idén is velünk tartottak. Jövőre újult erővel, izgalmas témákkal és új formátumokkal készülünk nektek, addig pedig kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk a teljes IVSZ csapat nevében!