Összefoglaló a Közbeszerzési Munkacsoport üléseiről

2016.09.13: A Menta 2016 konferencián tartotta soron következő ülését az IVSZ Közbeszerzési munkacsoportja

A közbeszerzéssel kapcsolatban az elkövetkezendő 1-2 évben a piacon bizonyosan az egyik legfontosabb változás az elektronikus közbeszerzés bevezetése lesz. Az elektronikus közbeszerzés folyamatának szabványosításával, a CEN/TC 440 (az elektronikus közbeszerzéssel foglalkozó európai projektbizottság) munkájának nyomon követésével és véleményezésével, valamint a lokális javaslatok kidolgozásával az MSZT/MB 440 (a Magyar Szabványügyi Testület elektronikus közbeszerzéssel foglalkozó bizottsága) foglalkozik. Az MSZT MB440 munkájában többek között az IVSZ, valamint az IVSZ több tagja is részt vesz, de a lehetőség továbbra is nyitott más érdeklődő szervezetek számára is.

Ahogy az az ülésen is elhangzott, az EU-s jogharmonizáció értelmében hamarosan Magyarországon is érvénybe lép, hogy minden kommunikáció és információcsere csak elektronikus kommunikációs eszközök útján történhet a közbeszerzésben. A központosított közbeszerzésben ennek határideje 2017. április 18., míg általánosan 2018. április 18.

Ennek kapcsán Kétszeri László, az MSZT/MB 440 képviselőjének jóvoltából az ülésen a résztvevők betekintést nyerhettek néhány ország jó gyakorlatként figyelembe vehető e-közbeszerzési rendszerébe.

Kétszeri László elmondta, hogy az elektronikus körbeszerzés bevezetése természetesen részfolyamatokra bontva történik majd. Az első körben az az elérhető cél, hogy a folyamat eleje (hirdetmények, felhívások, közzététel, hozzáférés és beadás stb.) elektronikus és strukturált legyen, vagyis a „boríték” amiben az információk utaznak sztenderd legyen. A tartalom, vagyis az értékelés, odaítélés és a hozzá kapcsolódó folyamatok strukturálása egy második lépcső lesz, amiben pl. az ún. off-the-shelf termékeknél jelentős szerepe lesz a termékkatalógusoknak, amire több működő példa is van az üzleti szférában.

További részletek az elektronikus közbeszerzésről elérhetők Kétszeri László prezentációjában.

Az ülés végén Molnár Levente munkacsoport vezető felhívta a figyelmet a 2016. 4. negyedévében a Közbeszerzési Hatósággal együttműködésben szervezendő IT Közbeszerzési rendezvényre, amelynek fókuszában a tervek szerint teljesítések ellenőrzésének folyamata, buktatói lesznek.