Védd céged szellemi tulajdonát hatékonyan

2022.10.03

Az IP Scan árnyalt képet ad a vállalkozások által alkalmazott, a technológiákhoz kapcsolódó szellemi vagyonról, a kapcsolódó jogi védelmi lehetőségekről és az esetlegesen felmerülő kockázatokról. 

Az innovatív vállalkozásoknál gyakori eset, hogy elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, esetleg nem tudják, miként fogjanak neki. Ebben segíthet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által nyújtott ingyenes szolgáltatás, az IP Scan, illetve az oltalmazási folyamathoz támogatást nyújtó, európai uniós KKV Alap pályázat, ahol az igényeket tíz munkanap alatt elbírálják. 

Manapság a vállalkozások értékének egyre nagyobb hányadát a szellemi tulajdon (Intellectual Property, IP) adja, amely stratégiai eszközként szolgálhat a bevételek és a vállalati vagyon növelésében. Egy terméket vagy szolgáltatást számos oldalról lehet védeni, például védjegyekkel, szabadalmakkal, design-oltalmakkal. 

Bár a legtöbb vállalkozás tudja ezt, a számok azt mutatják, hogy a hazai kis- és középvállalkozások mindössze 3,4 százaléka rendelkezik legalább egy oltalommal, szemben az európai uniós, 9 százalékos átlaggal. Az IVSZ tagsága ebben ugyan átlagon felül teljesít, hiszen a tagjaink mintegy negyedének van legalább egy oltalma, de a többség – bár rendelkezik logókkal – mégsem jutott el a védjegybejelentésig sem. 

Az SZTNH IP Scan szolgáltatása több nyugat-európai országban bevált módszerrel segít testre szabni a vállalkozás számára leghatékonyabb szellemivagyon-védelmi stratégiát. Ez a kkv-k számára ingyenes feltérképezés kifejezetten olyan vállalkozásoknak ajánlott, amelyek kutatás-fejlesztéssel vagy digitális megoldások fejlesztésével foglalkoznak. 

Azon túl, hogy az IP Scan diagnózisa a hazai kkv-k számára most térítésmentes, a javasolt szellemitulajdon-védelmi eljárások elindításához is rendkívüli, hazai és uniós pályázatok érhetők el, amelyek segítségével részben vagy teljesen ingyenessé tehető az oltalmazási folyamat. Az Ideas Powered for Business KKV Alap egy európai bizottsági kezdeményezés, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hajt végre, és amely ebben az évben 2022. december 16-ig tart. A KKV Alap segítségével 2022-ben akár 2250 eurónyi támogatás is szerezhető hazai, európai uniós vagy nemzetközi szellemitulajdon-védelmi bejelentések finanszírozására. 

Az IVSZ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen novemberben workshopot szervez, ahol cégek mesélnek az IP Scan és a vállalat IP Stratégia fontosságáról, megismerhetjük, hogyan lehet 5 lépésben európai uniós védjegyet szerezni, valamint bemutatjuk a KKV Alap pályázat lépéseit, hogy még idén bejelenthessétek első védjegyeiteket!