Startup ökoszisztéma most és 10 év múlva

2019.05.13

A jubileumi SMART konferencián a hagyományokhoz híven külön teremben foglalkoztunk a startup világot foglalkoztató legfontosabb kérdésekkel. Elmaradhatatlan téma a startup ökoszisztéma fejlesztése és felturbózása, így kézenfekvő, hogy a Hiventures szakértői is felpezsdítették a színpadot és a beszélgetéseket. A konferencia élményei mellett az innováció motorjáról, a hazai helyzetről és a jövőbe mutató trendekről kérdeztük Katona Bencét, a Hiventures vezérigazgató-helyettesét.

Katona Bence, Hiventures

IVSZ: Milyen szerepe van a Hiventures-nek az magyar innovációs ökoszisztémában

Katona Bence: A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő mára Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb kockázati tőkebefektetője lett. Küldetésünk, hogy segítsük a jelen és jövő innovatív elképzeléseit, és ezzel hozzájáruljunk egy fenntartható és értékteremtő startup ökoszisztéma kialakulásához Magyarországon. Állami tulajdonú kockázati tőketársaságként, valamint az MFB Csoport tagjaként Európai Uniós és saját forrásból, 58 milliárd forintnyi tőkével segítjük a hazai innovatív vállalkozásokat és startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban szakmai támogatóink a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Tevékenységünk során hosszú távú, stratégiai együttműködések kialakítására törekszünk a hazai, illetve régiós startup ökoszisztéma szereplőivel. Kiterjedt mentorhálózatunkkal folyamatos szakmai támaszt nyújtunk az inkubációs fázisban lévő támogatott vállalkozásaink számára. A Hiventures működésével hozzájárul a hazai vállalkozásalapítás ösztönzéséhez, startup közösség és piac edukálásához, a fiatal tehetségek kibontakozásához, valamint Magyarország hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez.

IVSZ: Hogyan nézhet ki 2030-ban a magyar startup ökoszisztéma, ha minden jól sül el?

Katona Bence: Azon dolgozunk, hogy 10 év múlva is részesei legyünk a helyi ökoszisztémának, mi példaképnek a német High-Tech Gründerfonds-ot tekintjük, amely ugyan állami szereplő, de magánforrásokat is kezel és igen komoly technológiai befektetéseket hajt végre. A hazai helyzetet nézve számszakilag értelmezhető fejlődést szeretnénk látni, amelyben a jelenlegi 300 cégszám 3000-re nő. A fejlődés részeként létrejövő befektetések között lehetnek akár „unikornisok” is, jelentős cégek, amelyek nagyvállalatokká növik ki magukat, a globális trend is ezt segíti, ráadásul IT-ban mi magyarok továbbra is jók vagyunk.

IVSZ: A nagyvállalatok és a startupok együttműködése fontos motorja az innovációnak. Mennyire van szüksége ezekre az együttműködésekre a startupoknak, hogyan lendíthetnek ezek az ökoszisztémán?

Katona Bence: Nagy a hype most a startupok és az új technológiai trendek kapcsán. Ennek megfelelően a nagyvállalatok részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a startupok iránt. Ez a legbiztosabb módja, hogy az új technológiákat ők is adaptálják és szolgáltatásként megvásárolják. Nekünk nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk, hogy nagyvállalati kapcsolatokat alakítsunk ki. Ők keresnek meg minket, és érdeklődnek, hogy szerintünk mi az értékes. A KPMG-vel is van például egy együttműködésünk. Rendszeresen bemutatjuk nekik a startupjainkat, ők pedig azokat, akikben fantáziát látnak, tovább ajánlják a partnereinek. Ebből már több megrendelés is született.

Több nagyvállalat különösen elkötelezett a startupok irányába. Sokan inkubátorokat és akcelerátorokat is alapítanak a korai fázisban lévő vállalkozások támogatására.

IVSZ: Miben vagyunk lemaradva? Mi hiányzik a hazai startup ökoszisztémából?

Katona Bence: A kockázati tőkebefektetések globális piaca mintegy 130 milliárd dollárra rúg – a befektetők világszerte évente ennyit fektetnek be a startupokba. Ennek valamivel több mint a fele az Egyesült Államokban koncentrálódik, Kína a második, amely nagyon dinamikusan jön fel, már 36 százalékát uralja a teljes világpiacnak, és Európában is nagyon aktívak a befektetések. Európa a globális piac mindössze 12 százalékát adja, tehát jelentősen le van maradva. Európán belül Kelet-Európa ráadásul még jobban le van maradva: az összes európai befektetés csupán 2 százalékát adja ez a régió, tehát ebből a szempontból nagyon sok tér van még a fejlődésre.

Kreatív ötletekből nincs hiány, ám a bátorság a legtöbb magyar fiatalból hiányzik és sokan bizonytalanok abban is, honnan szerezzék meg az induláshoz szükséges tőkét. Egy megbízásunkból készített reprezentatív felmérésből kiderült, hogy komoly gond van a kockázatvállalási hajlandósággal, a magyar fiatalok mindössze 6 százaléka vallja magát kockázatvállalónak, miközben 15 százalék abszolút biztonsági játékos. Az induló vállalkozásokra leselkedő legnagyobb kockázatnak egyébként a tőkehiányt (40 százalék), illetve a bizonytalan politikai-gazdasági környezetet (28 százalék) tartják. Magas, 29 százalékos azoknak az aránya, akik nem tudják, honnan szereznének pénzt vállalkozásuk beindításához.

A Hiventures működésével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy erősödjön a vállalkozói kedv és minél kevesebb tévhit keringjen a startup világról. Továbbá szeretné, hogy Budapest legyen a régió startup fővárosa és Magyarországnak európai szinten is kiemelkedő szerepe legyen a startupok, az innovációk felkarolása és a kockázati-tőke kihelyezések terén. A tavaly nagy sikerrel megrendezett V4 Startup and Innovation Tour eseménysorozatunk bizonyította, hogy ez nem csupán egy távoli cél, és Budapest a visegrádi országok körében is igazolni tudta meghatározó szerepét a startup világban.

IVSZ: Milyen területeken várható magyar startup-siker leginkább? Mi lehet a legforróbb technológia Magyarországon?

Katona Bence: Minden gazdasági ágazatból érkeznek hozzánk jelentkezések, de a tőkebefektetéseink közül ágazati szinten az egészségügyi technológiák (med tech) ugranak ki. Nagyon sok ígéretes med tech projektbe befektettünk már, mindhárom befektetési fázishoz tartoznak projektjeink. Úgy tűnik, hogy ebben van egy komparatív előnye a magyar innovációs ökoszisztémának. A med-tech mellett a divat-tech, a mesterséges intelligenciára épülő startupok és az okos otthon megoldásokkal foglalkozó megoldásokban is nagy potenciál van.

A Hiventuresnél mi a területek helyett sokkal inkább arra helyezzük a fókuszt, hogy legyen egy skálázható üzleti modell és egy csapat, amelyről elhisszük, hogy képest ezt megvalósítani. Ha ezek adottak, akkor mi benne vagyunk a folytatásban.

IVSZ: Mi az, amit a SMART konferenciáról hazavittetek magatokkal?

Katona Bence: A SMART konferencia idén különösen meghatározó szereppel bírt a Hiventures tekintetében, ugyanis itt jelentettük be együttműködésünket az Antenna Hungáriával. Ahogy korábban is kifejtettük különösen nagy potenciált látunk azokban a startupokban, akik mesterséges intelligenciával, okos otthon megoldásokkal vagy drón technológiával foglalkoznak, így nem volt kérdés, hogy ezeknek a vállalkozásoknak szeretnénk még nagyobb teret adni.

A konferencián még a Cápák közé is bedobtak minket. Inkubációs befektetési igazgatónk, Mikesy Álmos együtt értékelte a befektetésre váró startupokat az öt, jól ismert cápával. Habár a helyzet nem volt új, minden héten történik hasonló az irodánkban, mégis egy új környezetben, más résztvevőkkel átélni ezt, igazán emlékezetes volt számunkra.