Megvan az ország legsokoldalúbb informatikusa

2018.12.14

1867 feladat, 19 szakmai partner, 2600 versenyző, és egy abszolút győztes, Borbély Zsófia, aki a „Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” cím mellé a „Legkiválóbb Női Versenyző” különdíjat is megkapta.

IT megmérettetés díjkiosztó

A II. Országos IT Megmérettetést szervező IThon.info csapata azért indította el a kezdeményezést, hogy bemutassa, milyen sokszínű ez a szakma, kedvet csináljon hozzá másoknak is, valamint megkeresse azokat a szakembereket, akiknek fontos a folyamatos fejlődés és mindig a legjobbat akarják kihozni magukból. A díjátadónak az informatikai képzésben élenjáró Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara adott otthont.

A 10 héten át tartó legnagyobb online IT versenyen a résztvevők 24 különböző területen mérték össze tudásukat. Belekóstoltak egy új gyártósor egyik robotjának tervezésébe, chatbotot fejlesztettek, megmutatták, hogy képesek komplett, adattárház-alapú rendszerek megtervezésére és elkészítésére, a JavaScript guruk pedig egy fiktív internetbank fejlesztésére is vállalkoztak. A legnehezebbnek az Android programozást ítélték, ezt követte a beágyazott rendszerek (C), akik pedig eljutottak az IT biztonság utolsó fordulójának jó megoldásig, 9,7-re értékelték a feladatok nehézségi fokozatát. Megmérettetésre közel 2600-an jelentkeztek, ám az egyre nehezedő kihívásokkal végül 700-an birkóztak meg.

A feladatok hitelesítőjeként 19 cég csatlakozott a versenyhez, hogy megmutassák: az IT nem egyetlen szakma, sokszínű, itthon is végtelen lehetőségeket rejt, és azok is megtalálhatják benne számításaikat, akik még ma nem is gondolnak rá.

IT megmérettetés nyertes

Borbély Zsófia, a „Magyarország legsokoldalúbb informatikusa”

„Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” végül egy fiatal hölgy lett, ő teljesített legjobban a legtöbb kategóriában. Borbély Zsófia nyolcszor került az első tízbe, így ő repül a németországi Augsburgba, a KUKA központi gyárába, ahol megismerkedhet a jövő technológiájával, felfedezhet egy futurisztikus világot, és átérezheti egy napra, hogy mit is jelent az „Orange Intelligenz”. A legsokoldalúbb informatikus a Tesztautomatizálás, a Java Innovation és a Python kategóriákban is learatta a babérokat, így nem meglepő, hogy a 85 hölgytársa közül övé lett a „Legkiválóbb Női Versenyző” cím is.

Zsófia informatikus családba született, egyértelmű volt számára a pályaválasztás. Kitűnővel végzett a BME informatikai karán, jelenleg az ELTE-n Phd hallgató.

A verseny második helyezettje Fejér Attila lett, aki a Java Enterprise Edition és a JAVA (Spring, Hibernate, JPA) kategóriákban is nyert, további 4-ben pedig pontszerző helyen végzett. A harmadik hely Szőke Zoltáné, aki az Oracle SQL – PL/SQL programozás és az AWS – Big Data idei mesterének mondhatja magát további öt helyezése mellett.