Megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

2016.05.06

Péntek délelőtt közel negyvenen írták alá az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform alapító okiratát az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében, köztük számos magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozás, oktatási intézmény, kutatóintézet, valamint ágazati szakmai szervezet. Az digitális gazdaság képviseletében az IVSZ csatlakozott a kezdeményezéshez.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform megalakulásánál

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform megalakulásánál

Az alapítók szerint az ipar egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket. Ezért a gazdaság minden szereplőjének a korábbiaknál gyorsabb válaszokra van szüksége a fizikai és digitális világ közti folyamatok kiépítésében, az innovációs megoldások alkalmazásában Ugyanúgy kiemelt figyelemre van szükség a gazdaságpolitikában, amely már tükröződik a hazai iparpolitika új irányait meghatározó Irinyi tervben.

A Platformhoz csatlakozó közel negyven oktatási intézmény, kutatóintézet, ágazati szakmai képviselet és vállalat célja, hogy az ipari digitalizáció zászlóshajójaként javaslatokat és ajánlásokat fogalmazzon meg a kormányzat részére, ösztönözze a tagjai közti együttműködést az Ipar 4.0 hazai szempontból releváns kulcsterületein, különösen a digitális gyártás és a dolgok internete témakörökben, támogassa a jó gyakorlatok hazai elterjesztését.

A Platform tagjai tevékenységük során támogatják a hazai startup és KKV ökoszisztéma információhoz jutását, felkészítését, a lehetőségek bemutatását, a folyamathoz való csatlakozását, de ugyanúgy elősegítik a gyakorlat-orientált, a vállalkozások igényeihez kapcsolódó képzések fejlesztését, az oktatási rendszerek folyamatokhoz illesztését.

Az IVSZ csatlakozásával biztosított, hogy a hazai infokommunikációs vállalkozások aktív részesei lehessenek az Ipar 4.0 magyarországi stratégiájának, és részt vehessenek az ipari digitalizáció hazai folyamatában.