Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

2018.10.12

A koalíció elsődleges célja az MI hazai fejlesztési irányának meghatározása

Hivatalosan is megalakult az IVSZ MENTA Konferencián bejelentett Mesterséges Intelligencia Koalíció. A Dr. Palkovics László miniszter és mintegy 70 magyar és nemzetközi cég, illetve szervezet által jegyzett Koalíció célja, hogy meghatározza az MI hazai fejlesztésének irányát és kereteit. Elnöknek Jakab Rolandot, az Ericsson regionális igazgatóját, az IVSZ digitális transzformációért felelős alelnökét kérték fel. Az IVSZ jelentős szerepet játszik az MI Koalíció munkájában az IKT iparág érdekeinek képviseletével és javaslatainak érvényesítésével.

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, forrás: kormany.hu

A magyar és nemzetközi vállalkozásokat, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke kifejtette, hogy „az innováció vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat”, fontos, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a szakemberek, hogy azok pozitívak legyenek. A Mesterséges Intelligencia Koalíció hamarosan munkacsoportok életre hívásával kezdi meg a szakmai munkát.

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, forrás: kormany.hu

Az IVSZ fontos szerepet játszott az MI Koalíció előkészítésében, megalapozásában; Jakab Roland mellett Laufer Tamás, az IVSZ elnöke alapító elnökségi tagként vesz részt a koalíció munkájában. Az IVSZ a piaci szereplők koordinálásával, ötleteik és elképzeléseik tolmácsolásával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy ilyen meghatározó, a mesterséges intelligenciára fókuszáló kezdeményezés létrejöhessen.