Meet the Board – országos és céges pénzügyek

2023.09.12

A nyári szünetet követően folytatódott az IVSZ szakmai rendezvénysorozata, amely ismét gazdasági, pénzügyi témával jelentkezett. Szeptember elején a vállalati finanszírozást, valamint az ország gazdasági helyzetét befolyásoló tényezők kerültek terítékre olyan szakemberek tolmácsolásában, akik évek óta közelről szemlélik a hazai és nemzetközi folyamatokat. 

Energia- és nyersanyagár növekedés, alapanyaghiány, zavarok az ellátási láncokban, egekbe szökő árak, felgyorsuló infláció. Az elmúlt bő két év eseményei meglehetősen nehéz helyzetbe hozták a hazai, a régió, de a globális gazdaság vállalkozásait is, akik számára a megfelelő finanszírozás sok esetben a túlélést jelenti.  

A Meet the Board negyedik állomásán ezért olyan pénzügyi, hitelezési és finanszírozási szakembereket szólaltattunk meg, akik a piac különböző pólusait képviselve adtak átfogó és elemző képet a vállalatokat (és pénzintézeteket) legjobban foglalkoztató kérdésekről. Meddig tarthat ez a forráshiányos időszak, mi hozhat megoldást, milyen stratégiát követnek a bankok, és mire készüljenek a hazai vállalatok? 

Tardos Gergely, Kollega-Tarsoly Dániel, Nieder Jenő

A beszélgetés Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjének szavaival indult, aki nem festett biztató képet a hazai gazdaság helyzetéről, ugyanakkor véleménye szerint egy már ismert ritmusú folyamat (recesszió, kilábalás, boom, lassulás) utolsó, lassulási szakaszában vagyunk. A szakember a következő években nem számít számottevő növekedésre, a jegybank szigorú költségvetési politikát fog folytatni, valamint a régiós szereplőkhöz képest más, rosszabb pályán fogunk mozogni magasabb infláció mellett. 

A következő pár évben egy beállt, lassan változó, nehezen növekedő gazdaságra számíthatunk, mely véleménnyel Kollega-Tarsoly Dániel (a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója), a beszélgetés másik résztvevője is egyetértett. A banki szakember úgy látja, hogy a legtöbb pénzügyi konstrukció mára kifutott, a „pipeline kiürült”, a beruházások belassultak, bár ez nem igaz a még futó beruházásokra, hiszen ezek a „tankhajó effektus” miatt biztosan meg fognak valósulni. A hitelezés általánosságban megtorpant, és ismét a deviza alapú hitelezés lehet a megoldás, bár ez nagyon limitálva, csak szigorú feltételek mellet valósulhat meg. Miközben a bankokat hitelezési kényszer szorítja, mindenki kivár – elsősorban az EU-s források megérkezésére. 

A Meet the Board házigazdája ez alkalommal Nieder Jenő (az IVSZ elnökségi tagja, a PortfoLion Capital Partners vezérigazgató-helyettese) volt, aki nem csupán kérdésekkel, illetve a beszélgetés terelésével, hanem saját véleményével is aktív részese volt a beszélgetésnek. A szakember azt emelte ki, hogy azok a cégek, amelyek a 2008-as válságot megérték (és túlélték), azok a mostani helyzetben is sokkal ellenállóbbak. Hozzátette még, hogy a tőkefinanszírozás tud versenyezni a hitelekkel, valamint várhatóan a „buy and build” jellegű befektetések lesznek a jellemzőek.  

Ebben az évben még két alkalommal (októberben, illetve novemberben) hirdetjük meg a Meet the Board eseményünket. Az egyik témája várhatóan a kikerülhetetlen és sláger téma, a mesterséges intelligencia lesz, de tervezünk egy, az év történéseit elemző, valamint a következő évi trendeket jósló alkalmat is.  

Mindkét esemény időpontját, valamint részleteit a következő hetekben tesszük közzé.