Készen áll az ipar a digitalizációra?!

2016.12.08

A digitalizációs kihívás címmel tartott inspiráló előadást hazai ipari és vállalati vezetőknek Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az IDC IoT Forum 2016 konferencián.
Készen áll az ipar a digitalizációra?!

Az Internet of Things trendet eddig főként technológiai oldalról elemeztük, de immár nem szimplán arról van szó, hogy új eszközöket használunk a régiek helyett, hanem teljesen új értékláncok alakulnak ki. Egy gyártó ma már a terméke teljes életciklusán végigkövetheti a használatot, hozzájuthat minden adathoz, de át is engedheti azokat egy IT platformszolgáltatónak.  A digitalizáció kulcskérdése, hogyan tudja egy vállalat a lehetőségeket kezelni: értik-e és használják-e a digitális innovációt. Nyertesei lesznek, vagy csak nézik, ahogy egy teljesen más iparágból érkező szereplő elviszi a show-t?

Az IDC IoT Forum konferencián a résztvevők több fontos esettanulmánnyal is megismerkedhettek a Magyarországon is aktív nagy szereplők prezentációjában. A Kuka Robotics, Siemens, GE, T-Systems, Bosch-Rexroth egyaránt olyan szcenáriókat mutattak be, amelyeknél a gyártási folyamatok egyre inkább termékvezéreltebbek, teljesen papírmentesek és a korábbihoz képest rendkívül hatékonyak. A nagy volumenű gyártás is percre pontosan tervezhető, az autóipari gyártásban már a folyamat elején megjósolható, hogy mely darabok lesznek selejtek. Az IoT megoldások használata az elhangzott példák alapján a gyártói oldalon, belső folyamatokban fejlődik lendületesen, még akkor is, ha ez fogyasztói oldalon még nem mindig érzékelhető. 

Az elmúlt években az adatgyűjtés, szenzoros megoldások elterjedése megtörtént, az automatizálás és okosgyár koncepciók is érettebbek lettek. A jelenlegi ipari kihívás, hogy mindenhol kapcsolódjon ezekhez a teljes gyártási folyamatokat átfogni képes, úgynevezett (MES) Manufacturing execution system, amely által nem csak egyes részelemek, de a teljes folyamat is valóban digitálisá válik. Az okosgyárakban a fizikai termékek virtuális másolata is mindig megszületik, minden egyes beavatkozás, státusz és állapot digitálisan is követhető.

Amennyiben cége érintett Ipar 4.0 és IoT projektekben, akkor csatlakozzon az IVSZ kapcsolódó munkacsoportjaihoz, vegyen részt az iparági kerekasztalok munkájában, ahol a digitalizáció keresleti és kínálati oldala találkozhat.