Belenéztünk a Palantir Technologies titokzatos világába

2020.12.11

IVSZ DIGITALK Podcast

(S02E11)

Az adatokból kinyerhető információk sokszínűsége, azok feldolgozása mindig izgalmas téma, főleg akkor, ha rendvédelmi, állami szereplők is helyt kapnak a képletben. A fentiek metszetében működik az amerikai Palantir Technologies, ahol Danka Miklós is eltöltött pár évet, ezért vele próbáljuk meg tisztázni a cégről kialakult, mai napig kicsit homályos képet.

Belenéztünk a Palantir Technologies titokzatos világába

A 2003-ban, Peter Thiel (a Pay Pal társalapítója) által alapított, 2020-ban tőzsdére is lépő Palantir Technologies az összes olyan félelmet és tartózkodást megerősítheti, amelyet a titokzatos adatbányász cégekkel szemben érezhetünk. A Palantir ügyfélkörében korábban megtalálható CIA, illetve egyéb állami, rendvédelmi cégek jelenléte önmagában kérdéseket vet fel, ezért is lehet fontos olyasvalakivel beszélgetni egyet, aki évekig a cég kötelékében dolgozott.

A hazai szürkeállomány minőségét ismerve nem annyira meglepő, hogy egy magyar szakember is, nevesül Danka Miklós évekig a cég kötelékében dolgozott, így adta magát az ötlet, hogy első kézből kapjunk információt a cég valódi természetéről, működési mechanizmusairól, céljairól.

A DIGITALK aktuális adásában Werschitz Ottó, az IVSZ szakértője beszélgetett Miklóssal arról, hogy ezek az adatelemző eszközök és módszerek ténylegesen milyen célt szolgálnak, miben nyújtanak segítséget a rendőrség vagy az üzleti döntéshozók számára. A beszélgetés során kiderült az is, hogy az emberi tényező figyelembevétele nélkül nem lehetünk sikeresek sem a big data elemző rendszerek fejlesztésében, sem azok alkalmazásában.

Nézzünk bele tehát együtt a Palantir titokzatos, (majdnem) mindent látó gömbjébe – hallgassatok ránk!