Indul az üzemmérnök informatikus (BProf) képzés

2018.01.25

Informatikus képzés újragondolva – kevesebb elmélet – több gyakorlat

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Mit lehet tudni az új informatikus képzési szintről?

Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakkal felsőfokú alapképzéses végzettséget lehet szerezni a BSc alapképzési szakokhoz hasonlóan. A jelentkezésnek itt is feltétele az érettségi, és itt is minimum 280 pont szükséges a felvételhez. Az új BProf képzés tanterve sokkal inkább a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus és proramtervező informatikus BSc szakokkal szemben. Jóval kevesebb lesz az elméleti tárgyak (matematika, fizika, elméleti szakmai ismeretek) aránya, ellenben több gyakorlati óra, projekt munka és szakmai gyakorlat lesz, hogy a végzettek minél hamarabb, és minél piacképesebb tudással helyezkedhessenek el.

 

Milyen hosszú a képzés és miért érdemes ezt választani?

A 6 féléves képzés során a hallgatóknak 180 kreditet kell teljesítenie.

Az informatikai végzettséget adó szakgimnáziumban, vagy informatika tagozatos gimnáziumban tanultak, egyes szakmai tárgyakat elfogadtathatnak, vagyis a kurzusok látogatása nélkül vizsgázhatnak bizonyos tárgyakból.

Az utolsó két félévben az idő nagy részét vállalatoknál tölthetik a tanulók, így már a végzéskor valódi munkatapasztalatuk  és gyakorlati tudásuk lesz.

Fontos, hogy nem zárják el magukat az ide jelentkezők a továbbtanulástól, hiszen később akár Msc (Master) szinten is folytathatják tanulmányaikat egyes különbözeti tárgyak elvégzése után.

 

Kinek ajánlható a BProf üzemmérnök informatikus képzés?

Azoknak ajánlott az új képzés, akik minél rövidebb idő alatt szeretnének piacképes, gyakorlatias diplomát, és olyan területen szeretnének elhelyezkedni, amelyhez komoly anyagi megbecsülés is társul. A képzésen résztvevők már a képzés második évét követően várhatóan munkába tudnak állni. Érdemes azoknak is a BProf képzési szintet választania, akik középiskolai tanulmányaik során kevésbé voltak erősek matematikából vagy fizikából, de az informatika gyakorlati területen szívesen folytatnák tanulmányaikat.

 

Hogy és hová lehet jelentkezni?

Állami és önköltséges formában is lehet jelentkezni 2018-ban két intézménybe is.

Az új szak a fővárosban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME-VIK) indul 2018 szeptember 1-től. A képzés honlapján már elérhető a tanterv, és program részletes leírása is.

A vidéki egyetemek közül a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara indítja az új szakot két helyszínen is. Ez az intézmény idén összesen 150 főt tud felvenni: Veszprémben 90 fő, a Nagykanizsai Campuson pedig 30 nappali és 30 levelező diák tanulhat majd. A Pannon Egyetem képzéséről itt tudhatsz meg többet.

Amennyiben érdekel a képzés, január 30-tól kövesd figyelemmel a felvi.hu oldalát, és ne felejtsd el elektronikus jelentkezésed elküldeni február 15-ig!

 

Eddig ez a képzés nem létezett?

A képzés korábban nem szerepelt a felsőoktatási palettán, beindítását tavaly kezdeményezte a magyar felsőoktatási intézmények konzorciuma és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért. A Magyar Akkreditációs Bizottság 2018. január 12-i ülésén hagyta jóvá az Üzemmérnök-Informatikus (BProf) képzés indítását két egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) és a Pannon Egyetemen. Az új szak csupán január végén fog megjelenni a felvi.hu rendszerében, így csak ekkor fogják tudni a most felvételiző diákok beadni a jelentkezésüket.