Így lehet a digitalizáció a régió legdinamikusabb motorja

2018.12.07

Hogyan válhat Közép-Kelet-Európa 10 országa (köztük Magyarország is) „digitális kihívóvá”? Mi kell ahhoz, hogy a nagyok mellett a kisebb államok digitális gazdasága is képes legyen élni a lehetőséggel? Mire van szükség a sikerhez? Hogy lehet a leghatékonyabban termőre fordítani a digitalizációban rejlő lehetőségeket? A McKinsey átfogó tanulmánya ezekre a kérdésekre kereste és találta meg a választ.

McKinsey riport

A digitalizáció megértése, annak a nemzetgazdaságra való hatása akkor válhat teljessé, ha az abban szereplők, a folyamat részesei képesek egy szélesebb perspektívából szemlélni a dolgokat. Az már nem kérdés, hogy a digitális transzformáció a gazdaság egészére van konkrét és visszavonhatatlan hatással, de érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ennek mennyi régiós, a határokon túl is érvényesülő hatása van, illetve lesz.

A McKinsey szakértői csapata ezért régiónk tíz országának vizsgálatával arra vállalkozott, hogy rendszerbe szedi az országok előtt álló kihívásokat, feladatokat, esetleges veszélyeket. A „The rise of Digital Challengers”című átfogó tanulmány szerint a digitalizáció lesz a következő évek fenntartható fejlődésének legerősebb motorja, ami 2025-re várhatóan, összesítve 200 milliárd eurós GDP növekedést hoz majd a régió országainak. A McKinsey szerint kormányzati, vállalati, üzleti és egyéni szinten mindenkire szükség van ahhoz, hogy ez az átalakulás sikerrel történjen meg, amihez elengedhetetlen a régió országai közötti szoros együttműködés.

Hogy ennek a folyamatnak kik pontosan a szereplői, milyen munkaerőpiaci hatásokkal számolhatunk a jövőben, illetve melyek lesznek a húzóágazatok a következő években, az a McKinsey angol nyelvű tanulmányából kiderül.