Gondolkodjunk megtartásban: meetup a legégetőbb HR kérdésről

2019.07.05

Az IVSZ és az MP Solutions közös szervezésű meetup sorozatának első állomása a munkaerő megtartására és az azzal összefüggő kérdésekre koncentrált.

DIGITALK HR meetup 2019

Az IVSZ több fronton is dolgozik azon, hogy a megfelelő számú és tudású munkaerő legyen elérhető a hazai piacon, ezzel is segítve a digitális ökoszisztéma szereplőit. Eme törekvés egyik új eszköze a Gondolkodjunk megoldásban! címmel útjára indított beszélgetéssorozat, amihez a HR tudást és kompetenciát az MP Solutions személyzeti tanácsadó stábja biztosítja. A meetup sorozat célja egy olyan közösség létrehozása, amely a rendszeres találkozók alkalmával át tudja beszélni a HR szakmát leginkább foglalkoztató kérdéseket, és ezekre közösen megoldást is keres.

DIGITALK HR meetup 2019

A beszélgetéssorozat első felvonása egy olyan HR problémát feszegetett, ami sosem volt aktuálisabb. A munkaerő megtartásáról a hazai piac meghatározó vállalatai, illetve azok HR szakemberei beszélgettek bő másfél órán keresztül, a diskurzust pedig Debreczeni Eszter nemzetközi HR szakértő moderálta. A beszélgetés rendhagyó módon olyan zeneszámok meghallgatásával indult, amit a kerekasztal résztvevői választottak, mert szerintük az illett a témához, vagy annak fontosságához. A dalok sokszínűsége tökéletesen leképezte a probléma változatosságát, az ezekből levonható tanulság azonban egy irányba mutatott: mind a munkaáltatónak, mind a munkavállalónak komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a dolgozó őszintén tudjon beszélgetni a vezetőséggel, időben kiderüljenek a problémák, amelyek megoldására így lehetőség nyílik.

Meghallani, amit a munkavállaló mond

A beszélgetésben résztvevő cégek profilban, méretben is eltérőek voltak, a munkaerő megtartásával kapcsolatos kihívások azonban nagyon is hasonlóak mindenhol. György Ágnes, az Evosoft Hungary HR igazgatója szerint a szoftverfejlesztői szakma soha nem látott felfutásban van, aminek a következményeit közvetlenül érzik a cégnél. A szakember szerint jelenleg egyértelműen a megtartás és nem a toborzás van a középpontban, már csak azért is, mert ez az az irány, amivel a fluktuációt minimális szinten lehet tartani.

DIGITALK HR meetup 2019

Az Evosoft képzési, fejlesztési programokkal, a dolgozók rendszeres rotációjával igyekszik megtartani az embereket, amit áthat az a filozófia, hogy ne a választ hallják meg egy előre definiált kérdésre, hanem azt, amit a munkavállaló valóban mondani akar. Ágnes kiemelte a cégnél futó önkéntes programot, aminek keretében olyan társaságokat, alapítványokat kutatnak fel, amelyeknek szoftveres segítségre (weboldal, adatbázis) van szükségük. Ezek közül maguk a kollégák választanak egyet, amire projektcsapatok, sőt hackathonok jönnek létre, amiken a fejlesztők nagy örömmel vesznek részt.

Az adatközpontok és biztonsági rendszerek tervezésével, kiépítésével, üzemeltetésével foglalkozó H1 Systems a toborzást és a megtartást egyaránt fontosnak tartja. Kaszab Stella, a cég HR igazgatója arra mutatott rá, hogy továbbra is fontos az, hogy lépést tartsunk a bérpiaci változásokkal, azonban mára a megtartáshoz ez már nem elegendő.

A H1-nél a közösségteremtés, az informális kapcsolatok ápolása, és az egyéni szintű odafigyelés nagy hangsúlyt kap, a vezetőség elkötelezett abban, hogy segítse a dolgozóit magánéleti és szakmai céljaik felé. A nyolcvan fős cég az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy kommunikáljon a projektjeiről, üzleti eredményeiről, azokról a hozzáadott értékekről, amelyekre igazán büszkék lehetnek a munkatársaik.

Rugalmasság és a kollektívák reneszánsza

A Telenor esetében nem egy olyan faktort sorolt fel Endrei-Kiss Judit, a telekommunikációs cég HR vezérigazgató-helyettese, amivel napi szinten kell megküzdeniük. Itt hangzott el elsőként a job-hopperek kérdése, a bérek tudatos felsrófolása és ezzel kapcsolatban az, hogy mit tehetnek ennek megelőzésére vagy kezelésére. A szakember kiemelte, hogy a Törökbálinton található székház már önmagában a rugalmasság felajánlására, kialakítására vette rá a céget. A nemrég lezajlott tulajdonosváltást is azonnal megérezte a szervezet, de a tapasztalat mégis az volt, hogy a háttérben működő, a megtartást elősegítő ötletek (pl. a bizonyos ledolgozott idő után automatikusan járó szabadság) jól vizsgáztak. Judit szerint a kollégákkal szemben mutatott alázatosság rendkívül fontos, hiszen nem egy esetben azért tértek vissza az ex kollégák, mert az elengedés feszültségek nélkül történt meg annak idején. A vállalat nagyszámú kollektívája ellenére a személyre szabás működik ugyan, de ezt csoportok szintjén, standardok bevezetésével oldják meg a vállalatnál.

DIGITALK HR meetup 2019

Az EPAM Systems hasonló gondokkal és kihívásokkal küzd, mint az Evosoft, hiszen a fejlesztőközpontok sokasodása miatt egyre erősebb a konkurencia és égetőbb kérdés a munkaerő megtartása. Dr. Branyiczki Imre, a cég HR vezetőjeként abban hisz, hogy nem lehet saccolgatni, mi a probléma a dolgozókkal, mert azonnal „lábbal szavaznak”, ha nem érzik jól magukat. Az empátia, az individualizált odafigyelés itt is kiemelten fontos alapelv, hiszen Imre szerint nincs annál igazságtalanabb, mint a különböző emberekkel hasonlóan bánni.

DIGITALK HR meetup 2019

A kis létszámú vállalkozásokat Barathi Tamás, a Zyntern.com, illetve a Colibri HR Solutions ügyvezetője képviselte a beszélgetésben. Tamás szerepe itt kettős volt, hiszen tapasztalattal bír egyrészt a HR feladatokat ellátó tulajdonosként, másrészt az ügyfeleket kiszolgáló cégvezetőként is. Tamás szerint az elmúlt 6 évből az első 4 év inkább a toborzásról, az utóbbi kettő egyértelműen a megtartásról szól a piacon. Kis cégként a megtartáshoz használható hatékony fegyver a rugalmasság, hiszen ez az, amit a nagyobb szervezetek nem, vagy nem úgy tudnak megadni a dolgozóknak. Tamásék mindennapos küzdelmet folytatnak a céget ugródeszkaként használó munkavállalók kérdésével, amivel kapcsolatban az a filozófia, hogy „addig kössük magunkhoz a kollégát, amíg az jól érzi magát nálunk és kölcsönösen tanulhatunk egymástól, illetve hatékonyak lehetünk együtt”. A szakember kiemelte a klasszikus „kollektíva” érzés visszatérését, a csoportok, közösségek fontosságát (lásd a community builder szakma megerősödése), aminek a támogatása, az ahhoz biztosított keretrendszer elengedhetetlen.

A szakemberek, HR vezetők végig egyetértettek abban, hogy a korábbi sztenderdizációk, szigorú szabályok, rugalmatlan keretek mára nem működnek. Az emberi erőforrás szakma eszköztárából nem hiányozhat az empátia, megjelennek az érzések, szinte mindenki említette a munkavállalók személyre szabott kezelését, ahogy a közösségek fontos szerepét is. A megtartás tehát nem működik, működhet az emberi tényező őszinte figyelembevétele nélkül, amit nem csak a menedzsmentnek, hanem a cégnél dolgozóknak is el kell sajátítaniuk.

Tarts velünk te is az IVSZ következő meetupján!