Exkluzív interjú Dr. Palkovics Lászlóval

2018.09.28

Az Innovációs és Technológiai Miniszterrel beszélgettünk

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter előadása a 2018-as MENTA konferencia egyik legjelentősebb és leginkább várt eseménye volt. A tárcavezetőnek közvetlenül a prezentáció után tehettük fel kérdéseinket.

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter

Hogyan értékeli az IVSZ és a Minisztérium közös munkáját? Miért van szükség a szakmai szövetségek munkájára Magyarországon?

Mindenkinek megvan a feladata egy olyan bonyolult világban, mint amilyen a mostani is: a kormánynak, a szakmai szövetségeknek, az iparvállalatoknak, vagy a kutatóknak. A szakmai szövetségek jellemzően megjelenítik azokat az igényeket, amit az iparág és az abban tevékenykedők generálnak, emellett segítenek abban, hogy miként tudnánk a legújabb technológiákat „társadalmasítani”. Egy szakmai szervezetnek az is feladata, hogy segítsen megfelelően alakítani az emberek különböző technológiákhoz való viszonyát – például a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A szerepük tehát rendkívül fontos, az IVSZ pedig ezt a feladatot az egyik legkiválóbban oldja meg Magyarországon. Az összes eddigi kezdeményezésünk (az Ipar4.0, a Digitális Jólét Program, az 5G Koalíció) megalkotásában és elindításában az IVSZ és annak tagjai elévülhetetlen szerepet játszottak.

Előadásában hangsúlyos szerepet kaptak az oktatással összefüggő kérdések, amiben említést kapott az IVSZ által kezdeményezett BITS program is.

Az IVSZ nagyon jó ütemben, időben vetette fel, hogy az informatikusok számát növelni kell az országban. Az kormány is megtette a részéről szükséges lépéseket, az IVSZ pedig folyamatosan tudatosítja, hogy jó dolog informatikusnak lenni. Mindez oda vezetett, hogy 2012-ben még a hallgatók 22 százaléka jelentkezett műszaki, természettudományos és informatikai képzésekre, a tavalyi évre azonban ez a szám már elérte a 30%-ot. Ez az IVSZ nélkül nem ment volna. A BITS egy kiváló kezdeményezés, üdvözöljük az ötletet, ha szükség van valamiféle módosításra, azt természetesen meg fogjuk tenni.

Melyik lesz az a következő nagy technológiai lépés, vagy inkább ugrás, ami befolyásolhatja a cégek, vagy akár az emberek életét is Magyarországon?

Ez egyértelműen a mesterséges intelligencia (MI) lesz, ami bizonyos szempontból nem új, hiszen azt eddig is tudtuk, hogy egy sor modellezési feladathoz bevethető ez a technológia. De csak most jutottunk el oda, hogy az ehhez szükséges számítási kapacitások végre rendelkezésre állnak. Ez a tény alapjaiban fogja megváltoztatni a rendszereinket: legyen ez egy viszonylag egyszerű banki vagy kórházi döntési folyamat, vagy éppen az, hogy miként irányítjuk az MI segítségével a kooperatív robotokat, vagy az autonóm járműveket. Ezért is mondtam el az előadásomban, hogy szükség van egy olyan szakmai platformra, amely lehetőséget, teret ad az érdekelt felek közötti párbeszéd megkezdéséhez – már csak azért is, mert ez egy jóval összetettebb téma, mint például az 5G volt.

Miben bonyolultabb?

A MI területén több, elsősorban erkölcsi, etikai kérdéskör merülhet fel, amelyek megoldást igényelnek. Hogyan, milyen elvek mentén dolgozunk együtt egy mesterséges intelligencia által irányított robottal? Mi történik akkor, ha egy önvezető autó elüt valakit, vagy egy MI által vezérelt banki ügyintézés folyamán olyan valaki nem kap hitelt, aki egyébként jogosult lenne rá? Ha helyettünk dolgozik egy robot, az nem fog adót fizetni, és még sorolhatnám a kérdéseket, amelyek csak újabb kérdéseket vetnek fel. Ebből is látszik, hogy az MI-t egy sokkal szélesebb spektrumban szükséges körüljárni, de ahogy ezt az Ipar4.0, vagy az 5G Koalíció kapcsán meg tudtuk oldani, úgy biztos vagyok benne, hogy ez a mesterséges intelligencia kapcsán sem lesz másként.

 

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter MENTA konferencián elhangzott előadását ide kattintva tudod megnézni.