Európai Uniós tanulmányok – Ajánló

2017.07.07

Három európai uniós tanulmányt szeretnénk ajánlani, az európai IKT szektor K+F tevékenységéről és az európai adatgazdaság témájában.

Európai Uniós tanulmányok - ajánló

Kutatás az európai IKT szektor K+F tevékenységéről

Az Európai Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC, Joint Research Centre) 2006 óta vizsgálja és hasonlítja össze más gazdaságokkal az európai IKT szektort és annak K+F tevékenységét. Idén 10. alkalommal adták ki a PREDICT (Prospective Insights on R&D in ICT) nevű összefoglaló tanulmányukat, ami 40 – köztük fejlett és fejlődő – országot vizsgál. Ha kíváncsi vagy a globális trendekre, érdemes beleolvasnod!

Érdekel!

Utolsó hívás!

Európa kettős arcot mutat, ha technológiáról és innovációról van szó. Míg korábban igazi technológiai úttörőket nevelt, addig a 21. század digitális innovációiban már nem annyira jeleskedik a versenytársaival szemben. A digitális transzformáció lassú megvalósulása és így a digitális gazdaságban rejlő potenciál kihasználatlansága azonnali lépéseket követel. A DIGITALEUROPE és a PwC közreműködésében született tanulmány, amely a legbefolyásosabb IT cégek vezetőinek gondolatait is tartalmazza, a legfontosabb gátló tényezők mellett hat ajánlást is megfogalmaz, amelyek segíthetik az erősebb európai adatgazdaság létrejöttét.

Elolvasom!

 

Az európai adatgazdaság ma és 2020-ban

Az európai adatgazdaság –jelenleg az európai GDP közel 2%-t teszi ki – jelenlegi trendjeit és középtávú lehetséges fejlődési szcenárióit mutatja be az az Európai Bizottság által támogatott tanulmány, amely 2013 óta több indikátor mentén vizsgálta az adatgazdaság alakulását főleg társadalmi-gazdasági szempontból. A tanulmányból, amely az EU egészére és az egyes tagállamokra vonatkozóan is adatokkal szolgál az egyes indikátorok tekintetében, kiderül, hogy 2016-ban 10%-kal nőtt 2015-höz (346 M €) képest a magyar adatgazdaság, 2020-ra pedig a legbátrabb szcenárió szerint elérheti akár a 661 M €-t, míg európai szinten pedig a 739 milliárd €-t.

Kíváncsi vagyok!