Digitális élményközpont nyílik Székesfehérváron

2017.03.07

Székesfehérvár számos jelentős, technológiailag fejlett iparvállalatnak ad otthont, akik egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, de a digitális technológiák fejlődésével gyors változás megy végbe a munkaerőpiacon is. Egyre nagyobb az igény digitális kompetenciákkal rendelkező munkavállalókra.

Diákok digitális fejlesztését szolgáló élményközpont nyílik Székesfehérváron

A jelenség nem új, a helyzet komolyságát felismerte már a hazai oktatási rendszer is, ennek köszönhetően született meg a Digitális Oktatási Stratégia, és több EU-s program is  segíti az eszközök fejlesztését és az ilyen irányú pályaorientációt.

Örvendetes, hogy piaci alapon is egyre több az iskolarendszeren kívüli, gyerekek számára tartott programozó és robotika képzés, de ezek nem mindenki számára megfizethetőek, illetve a digitális kompetenciáknak csak egy részére fókuszálnak.

Székesfehérvár – széles politikai támogatás mellett, az IVSZ és a Technológiai a Társadalomért Alapítvány szakmai támogatásával – úgy  döntött, hogy saját forrásból az országban elsőként olyan digitális kompetencia fejlesztését szolgáló élményközpont hoz létre képzett pedagógusok irányításával, ami ingyenes hozzáférést biztosít a városban tanuló fiatalok számára.  

A májusban megnyíló központ egy olyan kiállítói térrel egybekötött műhely és alkotótér, ahol a programozás, mobiltechnológiák, moduláris számítógépek, 3D nyomtatás és virtuális valóság megoldások révén diákok, pedagógusok, családok egyaránt magasabb szintre léphetnek a digitális felkészültségüket tekintve.

A digitális átalakulás nem technológiai vagy üzleti kérdés csupán, hanem egy össztársadalmi jelenség, amely mindenkinek az életére hatással van. A helyi önkormányzat jól ismeri a digitális munkaerőpiaci trendeket, az ipar 4.0 paradigmát, amely jelentős hatással van a régióban tevékenykedő vállalatokra és az ott élő emberek életére is. Az ezekre való felkészülés és átállás azonban legkevesebb 4-5 évet vesz igénybe, de az oktatásban ennyi idő alatt egy generációnyi fiatal jut ki a munkaerőpiacra, a városnak pedig felelőssége, hogy segítse a digitális tudás átadásában intézményrendszert. Tudjuk, hogy önmagában az élményközpont nem csodaszer, de mindenképpen kiemelkedő eszköz a székesfehérvári fiatalok számára.

– mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Óriási, nehezen belátható feladat az előttünk álló munkaerőpiaci változásra való felkészülés, ezért különösen örvendetes, hogy a vállalatok, oktatási intézményrendszer mellett egy város az önkormányzata is felismerte miként tudja segíteni ezt. Fontosnak tartom, hogy minél több településen induljon hasonló kezdeményezés, EU-s és saját források bevonásával, hogy ne legyen olyan fiatal, akinek nincs lehetősége megismerkedni a jövő technológiáival.

– mondta Laufer Tamás az IVSZ elnöke.