BETT 2017 – pillantás a jövőbe

2017.02.01

A világ legjelentősebb oktatástechnológiai kiállításán több mint 30 ezer látogató és közel ezer kiállító jelenik meg száznál is több országból. Az idei évben az IVSZ, minden eddiginél több magyar számára kínált szakmai programot.

BETT 2017

A BETT nemzetközi seregszemlére az IVSZ ezúttal is szakmai programmal készült, így az EMMI, az NGM, a Klebelsberg Központ, az OFI, illetve különböző IT cégek és oktatási vállalkozások képviselői megbeszéléseken, szakmai bemutatókon vehettek részt. A szakpolitikusok, pedagógiai és informatikai szakemberek bepillantást nyerhettek a technológiai trendekbe, illetve megismerhették azokat a megoldásokat, módszereket, amelyeket a digitális pedagógiában alkalmaznak a (közel)jövő iskoláiban. A több mint 30 ezer látogató nem kis részét a brit tanárok, iskolavezetők, szakemberek teszik ki, akik gyakran itt vásárolják meg a munkájukhoz szükséges tananyagokat, taneszközöket, szoftvereket, esetleg szolgáltatásokat.

A BETT kiállítás 33. éve mértékadó a pedagógiai trendek, az oktatástechnológia legújabb irányai és az oktatási szolgáltatások terén. A kiállításon azok állítanak ki, akik az oktatástechnológiában meghatározó tényezők és a digitális írástudás fejlesztését evidenciaként, a jövő egyik kulcsfontosságú elemeként kezelik. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a startup cégek és az innovatív csoportok, tanárok, hallgatók által bemutatott megoldások száma.

A BETT-en egyöntetűen, minden kiállító minden termékénél, pedagógiai megoldásánál megjelent az a felismerés, hogy a digitális technológia alkalmazása már nem önmagáért való, hanem a pedagógiai célok szolgálatában áll, hasonlóan a vállalatok digitalizációs folyamatához: a cégek nem azért vesznek számítógépeket, hogy legyenek számítógép termeik, hanem azért, hogy a termelést, szolgáltatást tegyék hatékonyabbá azok által. Így a digitalizáció az iskola világát is érinti, de már nem az informatika órákon keresztül, hanem az összes tanítási-tanulási tevékenység szolgálatában: információk keresése, feldolgozása, bemutatása, megosztása: mind digitális tevékenység.

A 2017-es BETT egyik legfontosabb üzenete, hogy az informatika alkalmazásai egyre inkább kilépnek a számítógépek világából és kézzel fogható megoldásokként válnak a tanulás részeivé.

A kódolás, programozás egyre több, az informatika tantárgyon kívüli területen jelenik meg és immár nagyobb teret kap a makerspace koncepció, az alkotás, mint a készségfejlesztés egyik kiemelkedően fontos területe. A STEAM Village és a BETT Futures területeken jelen voltak a már ismert és sikeres eszközök, mint a micro:bit, a Raspberry Pi, az Arduino alapú eszközök, megoldások, de a tavaly megjelent pi-top (az év startup-ja BETT Awards 2017), a Computing at School, a Code Club és számos más projekt is ötletekkel, tananyagokkal és új eszközökkel várta a kilátogató pedagógusokat. A kiállítás ezen részén főleg pedagógusok, illetve a felsőoktatásban tanuló fiatalok mutatták be fejlesztéseiket, ezzel egy üdítő frissességet kölcsönözve a BETT-nek. Az óriáscégek jelenléte nem újdonság a kiállításon, de idén a Microsoft külön „maker” területen mutatta be a pedagógusok által pedagógusoknak fejlesztett megoldásait.

A programozás egyik legismertebb és legnépszerűbb, az oktatásban kiválóan alkalmazható területe a robotika. A BETT 2017 ebben még a tavalyi felhozatalt is felülmúlta. A kiállításon találkozni lehetett humanoid robotokkal, hulladék alkatrészekből épített kisebb-nagyobb robotokkal, óvodásoknak készült programozható robotokkal és a jól ismert LEGO készletekkel is.

A BETT érdekessége volt, hogy az okoseszközök iskolai használata, a laptopok, táblagépek, esetleg okostelefonok 1:1 típusú osztálytermi alkalmazása ma már evidencia, így a hardvergyártó cégek az új modelljeiket mutatták be, illetve számos kiegészítő szolgáltatással jelentkeztek (vezetéknélküli hálózat, töltés és tárolás, szinkronizáció, védelem). Hasonlóan nem számítanak már újdonságnak és nem is elérhetetlenek a 3D nyomtatók, amelyeknél a megbízhatóság, értékállóság, a biztonságos használat egyre fontosabb szempontok.

Az interaktív táblák másfél évtizedig voltak az oktatástechnológia fontos szereplői, azonban a technológia fejlődésével ma már mindenhol a kiváló képminőségű interaktív panelek léptek a helyükre. A terület nagyobb gyártói (Promethean, SMART) ma már újra jelentősebb standdal jelentkeztek a BETT-en, de nagyon sok távolkeleti cég is jelen volt. Ezek az eszközök már nem igényelnek projektorokat, áruk magasabb, de a fenntartási költségek alacsonyabbak. Az oktatás szempontjából azonban ennél sokkal fontosabb, hogy a meghatározó cégek szolgáltatásokkal online- és offline szoftverekkel, nemzetközi közösséggel támogatják a pedagógusokat és a frontális alkalmazás mellett erőteljesen támogatják a tanulói eszközök használatát is.

A 2017-es kiállítás újdonsága a virtuális valóság (VR) alkalmazásainak nagymértékű megjelenése. Maga a koncepció egyáltalán nem új, de a VR-szemüvegek révén újabb technológiai lehetőségek nyíltak meg a fejlesztők számára. A megjelenítők terén beépített lejátszóval rendelkezők is voltak és olyanok is, amelybe saját okostelefont kell elhelyezni és egy megfelelő alkalmazást használni (pl. Google Cardboard). Emellett megjelentek a komplexebb, valódi VR élményt kínáló, kezelőszervekkel ellátott eszközök is. Számos cég kínál már tartalmat, illetve olyan lejátszó környezetet, amelyben a meglevő tartalmak jól használhatók (pl. a Discovery Channel által is bemutatott Google Expeditions).

A tavalyi kiállításhoz képest kisebb területen jelentek meg a sajátos nevelési igényű tanulók számára fejlesztett megoldások, illetve nagy hangsúlyt kapott a szülők bevonása a tanulási folyamatokba, az internet biztonságos használata, az e-egészség témája.

A BETT kiállításon évről évre felbukkannak országok vagy nagyobb régiók standjai is, ahol együtt mutatják be a helyi termékeket, oktatástechnológiai megoldásokat. Ezúttal is jelen volt Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, Spanyolország, Brazília és a méltán népszerű Kahoot! Alkalmazással Norvégia is.

Kiváló standokkal és innovatív megoldásokkal jelentek meg idén is a magyar cégek, így a Craftunique (3D nyomtatók), a Designsoft (Tina, Newton, Edison – fizikai és matematikai szoftverek), az Intellisense (Labcamera és a Cutn Learn), a Mozaik (Mozaweb és Mozabook), OTP Fáy Alapítvány (OK Project), VR Math (matematikai alkalmazás). A Mozaik ebben az évben is szerepelt a BETT Awards finalistái között, idén két kategóriában is.

A BETT évről évre kínál színvonalas előadásokat, ez 2017-ben is így volt. Visszatért és nagysikerű előadást tartott Sir Ken Robinson, de előadóként láthatták a megjelentek a Microsoft és a Google egy-egy vezetőjét, ahogy az oktatáshoz kapcsolódó témákkal jelentkezett Heston Blumenthal világhírű séf és az F1 in Schools program keretében Claire Williams, a Williams F1 helyettes vezetője is. Több alkalommal is voltak kisebb nagyobb tudományos- és informatikai bemutatók, valamint workshopok az érdeklődők részére.