Küldetés

Az IVSZ egyik kiemelt feladata a szoftver- és szolgáltatás export területének támogatása. Az IKT export dinamikus fejlődése egyenértékű azzal, mintha a következő 5 évben két új Audi gyár létesülne Magyarországon. Az IVSZ Export iránytű és a 2012 óta elvégzett export kutatás ezt a növekedést segíti – csatlakozzon a sikeresen exportáló cégekhez, ne maradjon ki!

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) budapesti világkonferenciájának nyitónapján, 2015. október közepén kifejtette, „az Európai Unión belül hazánkban fejlődik a leggyorsabban a digitális gazdaság. A GDP 21-22 százaléka kimutathatóan a gazdaság digitális területéről származik”. Az IKT export évente 15-20 százalékkal nő, 2014-ben pedig meghaladta a 400 milliárd forintot, ami a hozzáadott értéket tekintve több mint a magyar export nyolc százaléka.

Nem véletlen, hogy az IVSZ tagjai között legmarkánsabban megjelenő stratégiai igény a külföldi piacra jutás. Ennek egyik oka, hogy a magyar piac mérete korlátozott, másrészt viszont a digitális fejlesztések, termékek, szolgáltatások akadálymentesen, könnyedén exportálhatóak – így természetes, hogy a digitális gazdaság azon szereplői, akik képesek versenyképes digitális termékek létrehozására és egy niche területen világszínvonalú megoldással tudnak megjelenni, kihasználják a globális digitális piac előnyeit.

 

Tervezze meg a külpiacra lépését!

Az IKT export iránytű olyan cégek számára készült, amelyek a termékfejlesztés szakaszán túl vannak, a hazai piac már szűkös számukra, tervezik a külpiacra lépést, de bizonytalanok, hogy fogjanak jól hozzá. A kutatási és tanácsadói tartalmak ezen túl hasznosak azoknak a vállalatoknak is, akik már exportálnak, de magasabb szintre lépnének.

A sikeres export receptje: nemzetközi szinten versenyképes innováció, legyen az szoftver, hardver vagy szolgáltatás; exportképes vállalati struktúra; alapos piacismeret; gyakorlati tudás.

Az IVSZ export iránytű bemutatja a támogató intézményeket, a lehetséges és felhasználható forrás alapokat, a külpiacra lépés különböző formáit, azok előnyeit és hátrányait, illetve az export lehetséges folyamatait, erőforrás igényét.

Hasznos linkeket gyűjtöttünk össze, nemzetközi eseményeket, IVSZ-tag tanácsadókat, akik segíthetik az exportot, illetve összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, amelyeket egy cég meg kell tudjon válaszolni, mielőtt egyáltalán külpiacra lépést tervezne.

Az export staféta fejezetben interjúkon keresztül mutatunk be sikertörténeteket: olyan cégek tapasztalatait osztjuk meg, akik komoly sikereket értek el a nemzetközi piacokon. Megkérdezzük őket, mi volt a sikeresség záloga, de azt is, hogy milyen nehézségeket kellett mindehhez leküzdeniük.

Major Gábor
főtitkár

Lengyel Csaba
az IVSZ export munkacsoport vezetője