Elnöki köszöntő

Kedves IVSZ Tag, Kedves Barátunk!

Az IVSZ most 25 éves – 25 olyan évet tudhatunk magunk mögött, amiben az emberi civilizáció többet változott, mint az azt megelőző ezer évben.

A digitális technológia, a negyedik ipari forradalom alapjaiban változtat meg minden iparágat, elsodorva minden hagyományos modellt, amit eddig ismertünk. A fejlődés kihívások elé állít mindenkit és ma már nem csak az IT iparágat, hanem a gazdaság egészét sújtja, hogy nincs elegendő digitális szakember, informatikus.

Az IVSZ feladata az elmúlt időszakban az evangelizáció volt, fel kellett hívni a vállalatok, társadalom és az állam figyelmét is arra, hogy a digitális gazdaság nem egy jövőkép, hanem a jelen.  25 évvel ezelőtt még kevesen beszéltek erről, de ma már rengeteg partnere van a digitális gazdaság szövetségének – büszkék vagyunk rá, hogy meghallgatnak minket és számítanak ránk a Miniszterelnökségen, a gazdasági, a fejlesztési minisztériumokban és az oktatással kapcsolatos szakpolitikában is.

A Magyar Tudományos Akadémia az IVSZ-en keresztül első iparágként az informatikával kötött megállapodást, aminek keretében a digitális transzformáció hatásait az akadémiai és üzleti szféra együtt elemzi.

Átalakuláson megyünk át, aminek eredményeképp eljutunk horizontálisan a gazdaság minden területére a digitalizációt képviselve, de az IVSZ elsősorban továbbra is tagjai érdekeit képviseli: ahogy mondani szoktuk, a digitális gazdaság alapja az informatika. Ez azonban az IT cégek számára is feladat, soha ennyire nem volt még fontos, hogy cégeink értsék, érezzék ügyfeleik piacait, üzleti folyamatait. Az informatika a sikeres vállalatok esszenciája, nem csak egy kiszolgáló terület.

Legnagyobb feladatunk ma a szakemberképzés fejlesztésén túl, hogy a hazai IT KKV vállalatokat erősítsük – IoT és az Ipar 4.0 trendek mentén olyan kompetencia központokat tartunk szükségesnek, ahol a problémát ismerő egyéb iparágak képviselői és a megoldást fejleszteni képes IT vállalkozások egymásra találnak. Ehhez hidakat építünk, iparági együttműködéseket kezdeményezünk egyetemi, akadémiai, állami és piaci szereplők bevonásával. A magyar digitális gazdaság építését segítjük.