V4-es összefogás a digitális gazdaságért

2019.10.18

A visegrádi országok által megfogalmazott szándéknyilatkozat aláírói között ott van az IVSZ nemzetközi ügyekért felelős elnökségi tagja, Mátrai Gábor is. 

V4-es összefogás a digitális gazdaságért

A digitális gazdaság jelentőségének felismerése, működésének, sajátosságának megértése a határokon kívül, ha lehet, még nagyobb jelentőségű, mint a hazai környezetben. Az ezen a területen történő régiós összefogások lehetővé teszik, hogy a nemzeti gazdaságok közös céllal, egységes eszmerendszer mentén fejlesszék digitális gazdaságukat és vegyék fel a versenyt a nemzetközi piacon.  

Az IVSZ törekszik arra, hogy a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalatait minél több fórumon és gazdasági környezetben oszthassa meg, ezzel együtt pedig a lehető legtöbb nemzetközi gyakorlatot és tapasztalatot ismerjen meg. Az IVSZ és a V4-ek közös törekvését foglalja keretbe a Visegrádi Együttműködés országainak digitális szövetségei, illetve vállalatai által nemrég aláírt szándéknyilatkozat, ami a digitális gazdaságok fejlődését segítő jogi és közigazgatási szabályozást szorgalmaz. 

A nyilatkozatot a Mátrai Gábor, általános elnökségi tag (IVSZ), Michał Kanowni, a Digital Poland Association elnöke, Michał Mazal, a Czech Consumer Electronics Association, valamint Krzysztof Mamiński, a projektben szintén résztvevő Lengyel Államvasutak elnökségének vezetője írta alá. Az ünnepélyes aktusra Rzeszów-ban, a Congress 590 rendezvényen került sor Jerzy Kwiecinski, lengyel innovációs, fejlesztési és pénzügyminiszter jelenlétében. 

Óriási potenciál rejlik a visegrádi országok közti együttműködésben, mely nagyban tudja majd növelni a helyi cégek versenyképességégét az európai piacon

– mondta Jerzy Kwiecinski miniszter. 

V4-es összefogás a digitális gazdaságért

A nyilatkozat aláírói szerint az innovatív közigazgatás- és gazdaságfejlesztés kiemelt fontosságú ügy a V4 országok számára, amennyiben meg kívánják erősíteni vezető pozíciójukat Közép-Kelet Európában. Csak a fejlett, digitálisan érett gazdaságoknak van esélyük felvenni a versenyt Európával és az olyan fejlett gazdaságokkal, mint az amerikai és ázsiai piacok. „Következésképp, mindannyiunk közös érdeke, hogy támogassunk minden olyan kezdeményezést és jogi szabályozást, amely elősegíti a digitális gazdaság és a technológia felvirágzását a visegrádi országokban.” – fogalmazza meg az elsődleges célt a szándéknyilatkozat. 

A Digital Poland Association elnöke úgy gondolja, hogy a visegrádi országok leggyakrabban említett és hangoztatott célja a kutatásfejlesztési központok létrehozása, hiszen ezek adnak alapot olyan innovatív ötletek megszületéséhez melyek később kereskedelmi sikerhez vezethetnek. – Eszerint az álláspont szerint, kiemelten fontos, hogy támogassuk a startupokat, hiszen ők testesítik meg az innovációt és a kreativitást. Semmiképp sem pazarolhatjuk el a bennük rejlő potenciált – mondta Michał Kanownik. 

Az együttműködés várhatóan a kibervédelem területét, az 5G fejlesztést, az IoT-t, a Mesterséges Intelligenciát és a digitális kompetenciák oktatását is befolyásolni fogja.