Az ENSZ előtt a Digitális Oktatási Stratégia

2016.09.22

Az ENSZ kiadta legújabb jelentését „The Learning Generation” címmel. A jelentés fő eleme, hogy a világon, a gazdasági- és menekült válság kezelésének egyetlen megoldása az oktatás kiterjesztése lehet. A dokumentum beszámol arról, hogy 2030-ra, akár egy milliárd iskolás korú gyermek maradhat megfelelő képzés vagy akár iskolai ellátás nélkül, miközben a világon meglévő állások felét – mintegy 2 milliárdot – fenyegeti közvetlen veszély az automatizálás elterjedésével. Az új állásokat azonban csak a megfelelően – különösen a digitálisan – képzettek tölthetik be.

Az ENSZ előtt a Digitális Oktatási Stratégia

Fotó: Dr. Varga Zoltán

Az ENSZ közgyűléshez kapcsolódóan lezajlott a Global Business Coalition for Education találkozója is, amelyre Magyarországról a Digitális Oktatási Stratégia létrehozásáért felelős Miniszterelnöki Biztos, Deutsch Tamás és a szakmai fejlesztésért felelős szakértő, az IVSZ oktatási igazgatója, Horváth Ádám kapott meghívást. A volt brit miniszterelnök, az ENSZ globális oktatásért felelős különleges követe, Gordon Brown bemutatta az ENSZ kapcsolódó jelentését és bejelentette az „Education can not wait” alapítvány létrejöttét, amely eleinte évente 2 milliárd dollárt, majd 4 milliárd támogatást kap az ENSZ-től az oktatás támogatására krízis régiókban.

az-ensz-elott-a-digitalis-oktatasi-strategia-7

Fotó: Dr. Varga Zoltán

A HP oktatásért felelős elnökhelyettese, Gus Schmelden több új támogatást is bejelentett, amelyekkel a HP is hozzájárul a GBC által kitűzött célokhoz, majd kiemelte, hogy a Magyarországon – az IVSZ segítségével – megvalósult NETR felmérés volt eddig kimelekedően a legmagasabb válaszadási arányt elérő a több országban elvégzett felmérés sorozatban, amellyel az oktatás eredményességét kívánják feltárni. A felmérés segít a kormányzat számára az oktatás digitális fejlesztő képességének objektív feltárásában. Kiemelte, hogy Magyarország nemcsak részt vett a felmérésben, hanem olyan digitális oktatási stratégiát hozott létre, amely figyelembe vette a felmérés eredményeit.

az-ensz-elott-a-digitalis-oktatasi-strategia-1

Fotó: Dr. Varga Zoltán

 Az ülésen részt vett továbbá az EU volt elnöke, Jose Manuel Barroso, valamint két jelenlegi biztosa, továbbá több ország külügyminiszterei is a multinacionális vállalati vezetők mellett. A jelenlévők több felajánlást is tettek, illetve beszámoltak jelenleg is zajló oktatás támogatási projektekről, ugyanakkor kiemelték, hogy az oktatás támogatása során kiemelt figyelmet kell szentelni az oktatás célhozrendeltségére, hatékonyságára, amelynek kiemelt eleme például az, hogy a fejlesztendő digitális képességeket mérhetővé kell tenni.

az-ensz-elott-a-digitalis-oktatasi-strategia-2

Fotó: Dr. Varga Zoltán

Az ülést követő kerekasztal beszélgetés során a levezető elnöki tisztséget betöltő Sarah Brown felkérte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztost, hogy mutassa be a Digitális Jólét Program keretében létrejött Digitális Oktatási Stratégiát, amely mintaértékű és átvételre ajánlott éppen azon garanciális elemei miatt, amelyek hozzájárulnak a digitális készégek garantált, fenntartható fejlesztéséhez.

az-ensz-elott-a-digitalis-oktatasi-strategia-3

Fotó: Dr. Varga Zoltán