Sajtó-, rendezvény- és partnerségi beszámoló 2022 

Az IVSZ a legnagyobb elérésű médiumokban 

Az IVSZ által generált, illetve az IVSZ-t említő sajtómegjelenések száma 2022-ben megközelítette az 900-at. 

2022-ben a kommunikációt nagy mértékben a 2021-es MENTA konferencián bejelentett “Összefogás a digitális Magyarországért” kiáltvány határozta meg.  

A kiáltványban négy pillért határoztunk meg, amelynek mentén cselekvésre sarkalltuk és sarkalljuk azóta is a digitális gazdaság szereplőit:  

  • digitális társadalom, humán erőforrás   
  • ágazati digitalizáció, kkv-k technológiai fejlesztése    
  • adatgazdaság, innováció, startup ökoszisztéma    
  • digitális régió, nemzetközi együttműködés    

A fenti kritikus területek mindegyikéhez részletes szakmai vitaanyagokon alapuló javaslatcsomagot készítettünk el, mely tartalmazza javaslatainkat többek között az oktatás digitalizációjáról, az ágazati digitalizációs programokról, az innovációs és startup ökoszisztéma fejlesztéséről vagy a szorosabbra fűzendő nemzetközi együttműködésekről, az adatgazdaság fellendítéséről. Ezt a vitaanyagot 2022. májusában tettük nyilvánossá, és azóta is a rendelkezésre álló platformjainkon ezen javaslatok megvalósításáért állunk ki, sajtóközleményeink többségében is erre utalunk vissza. Magáról a kiáltványról is 40 megjelenés született. 

Emellett az IVSZ által kiadott anyagok közül különösen népszerűek voltak a képzési, munkaerőpiaci kérdéseket feldolgozó anyagok, mint például a felvi.hu felvételi adatainak mélyelemzése a digitális nomaditásra, IT életpályára vonatkozó kutatások, vagy illetve a kata-megszüntetéssel kapcsolatos IVSZ álláspont. 

A sajtóközlemények mellett két fontosabb elnöki nagyinterjú is készült 2022-ben, a telex.hu és a portfolio.hu is beszélgetett Vinnai Balázzsal. 

Többszáz fős konferenciák, sikeres webinárok, munkacsoport-ülések

Datarena 2022 / HubHub / 2022. január 27. 

A 2022-es DATARENA a hagyományokra figyelve, de egyúttal új utakat keresve, elsősorban gyakorlati fókusz mellett merült el az adattengerben. A konferencia olyan történeteket, cégeket, stratégiákat mutatott be, amelyekből a gyakorlat, a valós (adat)kérdések és megoldások szűrhetők le. Az előadások és beszélgetések az adat teljes útját követve arra derítettek fényt, hogy a különböző szakaszokban milyen kihívások, veszélyek és lehetőségek merülhetnek fel annál, aki birtokolja, hasznosítja az adatokat. ​A rendezvényen közel 50-en vettek részt. 

SMART 2022 / Akvárium Klub / 2022. április 6. 

A 2020-as teljesen online és a 2021-es hibrid SMART után 2022-ben újra offline SMART konferenciát tudott rendezni az IVSZ az Akvárium Klubban.  

Az Akvárium két termében szimultán, összesen 4 szekció mentén, több mint 70 előadó és közreműködő segítségével beszélgettünk a humán erőforrás jelentőségéről, az ágazati digitalizációról, az adatalapú gondolkodásról és az azt támogató legújabb technológiákról, illetve a régiós, valamint nemzetközi gondolkodás és együttműködés fontosságáról, illetve a startupok szerepéről. 

A konferencián közel 500-an vettek részt.

MENTA 2022 / Hotel Azúr Siófok / 2022. szeptember 19-20.  

A tavalyi MENTA alatt azt derítettük fel, hogy milyen hatással volt az utóbbi pár év a digitális ökoszisztémára, és mi, ennek szereplői milyen hatással lehetünk a közvetlen, illetve tágabb környezetünkre. A konferenciára közel 300 résztvevő érkezett, akik 50 előadó, köztük Navracsics Tibor, Területfejlesztési Miniszter, dr. Surányi György, közgazdász vagy épp Tobias Schrödel comedy hacker gondolatait hallgathatták meg.  

Az esti program részeként újból átadta az IVSZ a Gyurós Tibor-díjat is. Az év menedzsere Kádár Tamás, a SEON vezérigazgatója és társalapítója lett, a digitális oktatás nagykövete díjat Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency stratégiai vezérigazgató-helyettese nyerte el. A zsűri a Medipredictet választotta az Év innovációjának, és a FAIR PAY CONTROL szolgáltatása lett az Év digitalizációs projektje.

MENTA 2022 konferencia

Ipar 4.0 ITt is, OTt is – Trendek és kihívások az IT-OT integráció során minikonferencia / Evosoft székház

Az IoT és Ipar 4.0 munkacsoportunk Bóna Péter munkacsoportvezető és Erki Szabolcs munkacsoportvezető-helyettes kezdeményezésére és részvételével az IVSZ egy 50 fős minikonferenciát szervezett. A konferencia remek alkalom volt arra, hogy gyakorlati, valós példákon keresztül megnéztük, hogy mire is van szüksége egy gyártóipari vállalkozásnak egy IT szolgáltatótól, és fordítva. Hogyan lehet, és kell közelíteni egymáshoz ezt a két iparágat, milyen kihívásokkal küzdenek és hogy alakulnak az aktuális trendek. 

Webinar: Szellemi vagyon a palackban 

Ezen a DIGITALK webinaron életszerű példákkal, a szellemi vagyon védelmével aktívan foglalkozó cégek segítségével hoztuk közelebb a védjegyoltalommal összefüggő legfontosabb kérdéseket. Ezért is hívtunk meg olyan cégeket adásunkba, akik IVSZ tagként elöl járnak a nevük, logójuk, vagy bármilyen egyéb céges megjelenésük levédésében, és teszik mindezt tudatosan, tervezetten. Az Opten Kft. és a Dataxo Group Zrt. vezetői (Gajdos Barna és Poór Károly) olyan példákat, történeteket osztottak meg a hallgatókkal, amelyekből kiderült, hogy a szellemi vagyon védelme nem bonyolult, nem drága, amikor azonban szükség van azok aktivizálására, hatalmas segítséget, de főleg biztonságot ad a céges működésben. Dr. Legeza Dénes, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának nemzeti szakértője pedig a hazai viszonyokba adott betekintést, felhívta a figyelmet a szellemi vagyon védelmére igénybe vehető uniós és egyéb pályázatokra. 

Az Információ és kiberbiztonság munkacsoport Mádi-Nátor Anett vezetésével két munkacsoport-ülést is tartott 2022-ben főként a kiberhadviselést állítva középpontba. Első munkacsoporti ülésükön a háború kirobbanása után azt dolgozták fel, hogyan harcolnak a kibertérben a felek, majd második, nyitott munkacsoporti ülésükön a BusinessFest keretében egy kerekasztal-beszélgetésben elemezték a konfliktus előrehaladását kibervédelmi szempontból.  

A Magyari Donát vezette Fejlesztési és EU források munkacsoport is összeült, is, és a „Digitalizációs közvetlen EU-s pályázatok ismertetése” című ülésen a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda munkatársainak részvételével tekintettük át, hogy közvetlen EU-s források érhetőek el innovatív digitalizációs fejlesztésekhez.   

A Zerényi Zoltán által vezetett Multi Tagozaton belül megalakult egy munkaközösség (Munkacsoport) a 2021. évi CXXX. tv., Távmunka/Home Office szabályozásról szóló rendelettel kapcsolatos észrevételek és javaslatok összegyűjtésére, valamint a Multinacionális vállalatok érdekérvényesítésére.Munkájuk eredményeként összeállt egy javaslatcsomag, amelyet az IVSZ eljuttatott a döntéshozó szervezetekhez, és amelyről máig folynak egyeztetések.  

2022-ben raktuk le az alapjait az új Szabályozási munkacsoportnak, amely dr. Derzsényi Éva, az IVSZ szakértője vezetésével 2023 áprilisában alakult meg. A havonta ülésező Szabályozási munkacsoport célja az EU-s jogalkotás nyomon követése, azokkal kapcsolatos javaslatok kidolgozása, a kormányzati stratégiák, illetve a hazai jogszabályi, szabályozási tervezetek felülvizsgálata és javaslattétel, valamint a fenti ügyek kapcsán a tagi (iparági) érdekek képviselete. A szakmai munka során az IVSZ tagok aktív részvételére számítunk.  

 

Az IVSZ képviselői számos konferencián adtak elő 

A saját szervezésű rendezvények mellett az IVSZ 2022-ben számos konferenciára hívták meg keynote előadónak, panelistának. Így többek között részt vettünk a Cisco és a DELTA ügyfélrendezvényén, több ízben szerepeltünk a BusinessFest színpadain panelbeszélgetésekben, előadásokkal, részt vettünk több Portfolio konferencián 

 


Aktív online jelenlét, újabb podcast epizódok 

Weboldal és közösségi média 

 Az IVSZ weboldala továbbra is a szakmai hírek kommunikációjának elsődleges felülete. Összesen 49 bejegyzés és 41 oldal került fel a weboldalra, amelyek nagy része az idén indított IVSZ Marketplace ajánlataiból, podcastekből, hírekből, sajtóközleményekből és eseményekből áll össze. 

Facebook-oldalunkon is rendszeresen kommunikálunk az IVSZ tevékenysége iránt érdeklődőkkel, 2023 januárja óta 81 bejegyzést tettünk közzé az oldalon.  

Az IVSZ a Facebook mellett jelen van a LinkedIn-en is, követői száma dinamikusan bővül, ma már több, mint 2100-an követik a platformon az IVSZ bejegyzéseit.   

Emellett heti rendszerességgel hírleveleken, valamint eDM-eken keresztül juttatjuk el üzeneteinket tagjaink és követőink számára. 

DIGITALK Podcast sorozat 2022 

A 2022-es évben folytattuk az IVSZ podcast sorozatát, a DIGITALK-ot. Ebben az évben 9 adást publikáltunk, ezek közül a legnépszerűbb a Digitális kkv – álom vagy valóság? című adás volt. 2023-ban már május közepéig 8 adást publikáltunk, így egészen biztos, hogy jelentősen több DIGITALK podcastet hallgathatnak meg idén az érdeklődők. 

 


Új partneri megállapodásokat kötött az IVSZ 

Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) 

Az IVSZ alapító tagként vett részt a magyar e-kereskedelem felzárkóztatásáért, az e-kereskedők megerősítéséért és az export hajlandóság fellendítéséért létrehozott Digitális Kereskedelmi Szövetség megalapításában. A Szövetség keretein belül azért dolgozunk a hazai online kereskedelmi ökoszisztéma meghatározó szereplőivel – a Google-lel, Mastercarddal, DHL Express-szel, a GKID-vel, az Adevinta Hungary-vel és a Growww Digitallal –, hogy segítsük a pandémia alatt rekord növekedésnek indult – de a külpiaci terjeszkedésben még kihívásokkal küzdő – magyar digitális kereskedelem további fejlődését, és tevékeny szerepet vállaljunk olyan magyar e-kereskedők kinevelésében, akiknek sikere pár éven belül nemzetközi szinten is látható lesz. 

A szövetség munkájának első lépéseként átfogó kutatást is készített a szektor jelenlegi helyzetéről.  

HVCA 

2022-ben a HVCA-val, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesülettel is megállapodást kötöttünk, hogy közös célunk – a digitális gazdaság fejlesztése – mentén egymást szakértelemmel, egymás eseményein való részvétellel és azok népszerűsítésével, a szervezetek tagsága számára fontos ügyek közös képviseletével támogatjuk.  

DMÜ 

Az IVSZ 2022-ben kezdte el az egyeztetéseket a Digitális Magyarország Ügynökség vezetőségével a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programról, a digitális állampolgárság bevezetéséről és az együttműködési lehetőségekről. A két szervezet 2023 tavaszán aláírt egy együttműködési megállapodást is, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatjuk a tagvállalatokat is. 

AmCham 

2022-ben kezdtük el az egyeztetéseket az AmCham Hungaryvel annak érdekében, hogy egymást támogassuk egyik meghatározó közös célunk – Magyarország versenyképességének növelése – elérésében. Az egyeztetéseket 2023-ban egy együttműködési megállapodás követte, amely szerint az IVSZ és az AmCham Hungary együttműködik olyan szakpolitikai és szabályozási kérdések képviseletében, amelyek mindkét fél tagságának érdekeit szolgálják. Emellett a szakmai munka, a szervezetek rendezvényei és kommunikációs aktivitásai kapcsán is támogatást nyújtanak egymásnak.