Digitális fejlesztőközpont nyílik Budapesten

2016.10.13

Még több informatikus kell

A General Electric (GE) múlt héten jelentette be, hogy 8 milliárd forintos beruházással Budapesten nyitja meg hat globális digitális fejlesztési központjának egyikét. Az új központ megnyitása révén a GE 2017 végére további 400, magasan képzett szakértői pozícióval bővül az ipari internet-megoldások területén. A központ szakértői szoftverfejlesztéssel, az üzleti folyamatok és alkalmazások rugalmasságát javító informatikai megoldásokkal, informatikai infrastruktúra építéssel és működtetéssel foglalkoznak majd, továbbá adatelemzési (Big Data) megoldásokhoz nyújtanak hozzáférést a vállalat ügyfeleinek.

Kerekasztal-beszélgetés a GE fejlesztőközpont átadóján

Kerekasztal-beszélgetés a GE fejlesztőközpont átadóján

A GE Digital jelenleg 1.000 magyar IT-szakembert támogat a vállalat különböző magyarországi üzletágaiban. A Digitális Fejlesztési Központ létrehozásával további 400 új IT szakértővel bővül majd 2017 végére. A központ a kezdetekben más külföldi és magyar GE vállalatoknak, a későbbiekben pedig GE ügyfeleinek is nyújt – szoftverfejlesztési, üzleti folyamat és alkalmazás támogatási, informatikai infrastruktúra építési és működtetési és adatelemzési – szolgáltatásokat.

A termelékenység növelésében hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek. A GE számításai szerint, ha az összes európai kiadás összegét akár csak 1%-kal tudnánk csökkenteni a hatékonyság- és termelékenységnövekedés révén, akkor az Európai Unió összesített GDP-je évi 2,8 billió euróval bővülhetne 2030-ra, ami megegyezik az euro övezeti gazdaság jelenlegi méretének egy negyedével.

Az ipari internet soha nem látott lehetőséget hordoz a magyar és a közép-európai gazdaság számára. A régióban megtalálható a tehetség, a tudás és az infrastruktúra, ami a termelékenységi forradalomban való aktív részvételhez szükséges, az ipar digitalizációja pedig e küldetés legfontosabb eleme.

– mondta Peter Stracar, a GE közép- és kelet-európai üzletágának vezérigazgatója.

A GE célja az, hogy Közép Európát vezető szerephez jutassa az Ipari Internet megoldások fejlesztésében, amelyek segítségével a régióban működő társaságok az információt felismerésekké, a felismeréseket pedig eredménnyé alakítják

– fűzte hozzá.

A magyar digitális gazdaság hozzájárulása a GDP-hez jelenleg 20% körüli, egyike a legmagasabbaknak a közép- és kelet-európai régióban; ugyanakkor elmarad az európai és az észak-amerikai átlagtól, amely 30-35%.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

A központ átadása kapcsán szervezett kerekasztal-beszélgetésen Laufer Tamás, az IVSZ elnöke elmondta:

Jól látszik, hogy a munkaerőpiacon nem a keresleti, hanem a kínálati oldallal van probléma, az ilyen beruházások pedig erre még inkább rávilágítanak. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy több informatikus, fejlesztő, mérnök legyen a magyar piacon, akiket a vállalatok maradéktalanul fel tudnak szívni.