SaaSok a felhőn – Üzlet vagy technológia?

2016.11.16

A felhőszolgáltatás ma már nem elsősorban technológiai kérdés, hanem üzleti – derült ki at IVSZ Adatközpont- és Felhő munkacsoportjának konferenciáján, ahol a tecnhológiai szereplők mellett a tanácsadói, elemzői, egyetemi és ügyféloldal is képviseltette magát.

Adatközpont és Felhő Szakmai Fórum

A rendezvényen résztvevők meghallgathatták többek között Deliága Ákos, munkacsoport vezető beszámolóját Papp László (Garnter) piaci iránymutatásait, Georgiu Achilles (CEU) előadását a digitális transzformációra felkészült cégvezetők képzéséről, Angyal László (T-Systems) elemzését a PanIP projekt tapasztalatairől, Pető Gábor (KFKI) előadását a kutatói felhőszolgáltatásokról, illetve Mácz Ákos, (IVSZ) beszámolóját az IVSZ iparági kerekasztalok kezdeményezéséről.

A szakmai fórum keynote előadója, Maïlys Deméaulte, a Cloud28+ projekt koordinátora tartott előadást az egyedülálló EU-s kezdeményezésről, amelyben szolgáltatók, viszonteladók, szoftver vendorok és kormányzati szereplők együtt építik fel az európai gyökerű és valóban helyben, minden szempontból biztonságban üzemeltetett felhőszolgáltatások katalógusát. A platform lehetőséget ad a tagjainak, hogy gyorsan tudjanak nemzetközi piacra lépni termékeikkel és szolgaltatasaikkal, ezért a magyar szereplőknek is érdemes mefontolni a  csatlakozást.

Alig vannak olyan vállalatok, amelyek valóban elutasítják a felhőszolgáltatásokat, a valóság az, hogy valamilyen módon minden versenyképes vállalkozás használja ezeket. A legnagyobb veszély a hagyományos szereplőknek, megoldásszállítóknak, hogy egyre kevésbé az IT részleg a vásárló, egyre többször az IT megkerülésével kihagyásáváal alkalmazásként, szolgáltatásként születnek üzletek. Ma még lehet, hogy csak a marketing vásárol a saját bankkártyájával Dropbox-ot, de nem vagyunk messze attól, hogy egészen komoly üzleti folyamatok eszköztárát is három kattintással legyen képes megvásárolni egy divízió. A CIO feladata ma már egyáltalán nem az, hogy képes legyen IT infrastruktúrát építeni, hanem az, hogy a részlegek tecnhológiai szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeit támogassa: képes legyen vásárolni, helyesen dönteni, bevezetni, folyamatokba illeszteni.

Egy másik terület, ahol fontos és stratégiai döntések kell szülessenek, az viszont már a szolgáltatói oldalon van: Ma Európa nem igazán versenyképes, a szabályozások is gyakran rugalmatlanok, de mégis fontos kérdés, hogy lehetséges-e, hogy legyenek sikeres európai cloudszolgáltatók, legyenek helyi szereplők, sőt, Magyarország számára is egyben egy veszély és egy lehetőség a felhőszolgáltatások terjedése. Egyrészt a vállalatok a helyi adatközpontok helyett központi felhőrendszerekbe rendezik a működésüket, ami miatt számos adatközpont vándorol el Magyarországról is. Másik oldalról viszont a jó infrastruktúra, a jól képzett szakemberek és a meglévő magas színvonalú referenciák és a földrajzi elhelyezkedés miatt adatközpont „nagyhatalom” is lehetnénk – mondta el Deliága Ákos, munkacsoportvezető. Ehhez a feltételeink adottak és a HIPA-val közös kampányban erre a a potenciális beruházók figyelmét is felhívjuk majd.

A konferencia 125 regisztrálttal bőven meghaladta az előzetes várakozásokat, de azok, akik lemaradtak, érdeklődnek az elhangottak iránt, azok a konferencia archív oldalán megtalálják az előadások prezentációira mutató hivatkozásokat.

Képek a konferenciáról: