A magyar közigazgatási innovációk exportképesek

2015.01.13

A kiadványban szereplő megoldások mögött álló vállalatokról, termékekről pedig az IVSZ egy részletes közigazgatási IT katasztert vezet, hogy a kiadvány által keltett érdeklődésből konkrét üzletek születhessenek.

Exportképes IT megoldások a közigazgatásban

Az 1990-es rendszerváltást követően az ország nekifogott az állam és a közigazgatás működésének teljes újraszervezéséhez. Az elmaradásokat csak innovatív, a régi beidegződéseken túlmutató, hatékony megoldásokkal lehetett leküzdeni. A magyar és a Magyarországon működő külföldi vállalatok újító szándéka és a digitális technológia, az informatika került középpontba, egy 20 éves múltra visszatekintő folyamatban mostanra Magyarország egy digitálisan vezérelt, a XXI. századra felkészült országgá vált.

A közigazgatásban lezajló informatikai fejlesztési projektek első körben a papíralapú, lassú, nem hatékony óriásrendszerek elektronikus újraszervezésére irányultak – ezekben úgy kellett digitális háttérszolgáltatásokat felépíteni, hogy a közép-európai társadalom jellemzőit, sajátosságait is figyelembe kellett venni. Mostanra a magyar állam teljesen elektronikus működésre váltott, a digitális szolgáltatásokban képes az ország széles körű és változatos kínálatot adni lakosainak.

A jelenlegi és a közelmúltban megvalósult projektek már ennél is tovább mennek, a hatékonyság növelése mellett megjelent a bevételnövelő alkalmazásokra való igény, a terhek igazságosabb, teljesítményalapú elosztása, a jobb és precízebb ellenőrzés lehetősége és a szabályok rugalmasabb kialakításának lehetősége.

A kormányzati digitalizáció elérte többek között a pályázatmenedzsment, adózás, iratkezelés, közlekedés, közigazgatás és a mezőgazdaság területét is, valamennyit áthatja a digitális transzformáció és az innováció. A magyar kormányzati elképzeléseket sok esetben hazai tervezésű megoldások tudták megvalósítani. Az előremutató gondolkodás eredményeként olyan informatikával átitatott megoldások jöttek létre, amelyek minden tipikusnak mondható gazdasági és kormányzati struktúra esetében relevánsak lehetnek.

A „Közigazgatási innováció – működő állam” című kiadvány egyelőre angol és orosz nyelven készült el. A digitális változatot bárki szabadon letöltheti innen. Az IVSZ pedig a továbbiakban is várja az érintett témakörben megoldásokkal és referenciákkal rendelkező cégek jelentkezését, hogy az exportképes hazai IT megoldások nyilvántartása tovább bővülhessen.