Januártól visszaesés jöhet a vállalati szférában

2019.11.21

Komoly probléma, hogy a természettudományi képzések színvonala itthon folyamatosan gyengül – mondta el a növekedés.hu-nak Laufer Tamás, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért elnöke.

Laufer Tamás Növekedés.hu interjú 2019

Sok helyről hallani, hogy a következő gazdasági válság már a küszöbön áll. Hogyan látják a magyarországi helyzetet? Vannak már jelei a visszaesésnek?

Nem csak informatikai cégekkel, hanem több feldolgozóipari nagyvállalattal és számos kkv-val is együttműködünk, így az IVSZ összességében több száz termelő vállalattal van kapcsolatban. A közös beszélgetésekből pedig az derült ki, hogy nem csak az autóipar került nehéz helyzetbe az utóbbi időben.

Mivel a rendelési állomány elkezdett apadni, a multinacionális cégek közül több már most elkezdte csökkenteni a műszakszámokat, illetve a munkanapok számát. Mások még kivárnak: az utolsó negyedévet még kipörgetik, hisz a karácsonyi időszak szinte minden cégnél komoly forgalomnövekedést hoz. Szerintem az igazi visszaesésre itthon januártól lehet számítani.

A Microsofttal készített közös kutatásukban a digitális gazdaság fejlesztését sürgetik. Melyek azok a lépések, amiket minél előbb meg kell tennie akár a kormányzatnak, akár a vállalati szektornak?

Meg kell mutatni a kkv-knak, miként tudnak a legújabb gépekkel és eszközrendszerekkel hatékonyabbá válni. Mondok egy példát. Ma már a vendéglátás terén jelentkező munkaerőhiányt is lehet kezelni digitális eszközökkel. Vannak McDonald’s éttermek, ahol a vevők egy terminálon nem csak kiválaszthatják, hogy mit akarnak rendelni, de még a fizetést is elintézhetik.

Persze a digitális fejlesztések eleinte komoly beruházást igényelnek. Erre azonban, amikor jól megy a szekér, sajnos sok kkv nem hajlandó, pedig pontosan ezek a lépések és döntések tehetnék a vállalkozásokat válságállóvá. Világjelenség, hogy a kis- és középvállalatok túlságosan is elbizakodottak. Nem készülnek előre a nehezebb évekre. Csak akkor érzik a bajt, amikor már „ég a ház”. Az biztos, hogy a vállalatok digitális fejlesztései mellett az innovációs és exportteljesítményüket is támogatni kellene.

Régiós összehasonlításban a hazai kkv-k hogy állnak a digitalizáció terén?

Az semmiképp sem jelent jót, hogy az EU tagállamok digitális fejlettségét mutató DESI index alapján a 23. helyen állunk. A csehek egyértelműen előttünk járnak, a szlovákokkal majdnem hasonló szinten vagyunk.

Számszerűsítve mekkora ma az informatikus-hiány Magyarországon?

Egy három évvel ezelőtt készített felmérés szerint 22 ezer informatikus hiányzik a piacról. Azóta több ígéretes kezdeményezés is született. Ezek egyike, hogy itthon is elindult az üzemmérnök informatikus képzés, ami azért is vonzó a fiataloknak, mert kevesebb elméleti anyagot tartalmaz. A három éves képzésből egy év már a gyakorlattal telik. Szerencsére egyre több informatikus kerül ki az egyetemekről. Viszont közben a kereslet is nőtt. Emiatt úgy gondolom, hogy a három évvel ezelőtti adat most is megállhatja a helyét: vagyis 22 ezer informatikus még mindig hiányzik itthonról.

Komoly probléma ugyanakkor, hogy a természettudományi képzések színvonala itthon folyamatosan gyengül. Ezt a jelenséget minél előbb kezelni kellene.

Az eredeti interjút a növekedés.hu oldalán olvashatod.