Véget ért az InternetKon – az IVSZ javaslatai is bekerültek

2015.11.19

Az IVSZ az InternetKon tervezési fázisától kezdve részt vett a diskurzusban, képviselve az IKT iparág és a digitális gazdaság szempontjait. A magyar digitalis ökoszisztéma szempontjából minden tekintetben mérföldkőnek számít, hogy a politikai és társadalmi közbeszéd részévé válhatott széles körben ez a téma.

InternetKon

Az IVSZ 2014. december 19-én találkozott először az InternetKon stábjával formálisan és mutatta be a digitalis gazdaság, digitális állam, digitális kompetenciák és digitális infrastruktúra pillérek mentén az iparág álláspontját, de ezt követően is több egyeztetés zajlott.

Az IVSZ örömmel vette, hogy a szervezet által megfogalmazott és támogatott javaslatok túlnyomó többsége megjelent nem csak a kérdések között, de a zárókonferencián és a Kormányhatározat tervezetben is. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke az internetadó tervének felvetődésekor határozottan kijelentette, hogy az internet-előfizetésekkel kapcsolatban egyetlen esetben szabad adóváltozásról beszélni, mégpedig ha ez adócsökkentést jelent.

Az IVSZ üdvözli, hogy ez történt, s bár egy 7 százalékpontos csökkentés nem kevés, de a ma nem internetezők meggyőzésére, bevonására komoly kampányt kell indítani, mert a legtöbb esetben nem az ár, hanem az érdektelenség okán utasítják el az internethasználatot. Ennek kapcsán rengeteg feladat van a digitális oktatás és a digitalis közigazgatás fejlesztése területén is, amelyek nagyon helyesen szerepelnek is a Kormányjavaslatok között.

internetkon-adam

Egyetlen helyen, éppen az IVSZ számára különösen fontos Digitális Gazdaság témakörben támadt hiányérzet, mivel a 16. konzultációs kérdésre (kkv-k informatizálása) nem született határozati pont. Pedig kiemelten fontos volna, hogy a kis- és közepes vállalkozásokat is segítsük időben a Digitális Gazdaság részévé válni – ellenkező esetben lemaradásuk konzerválódik, sőt: nőni fog. Ezért az IVSZ javasolta, hogy a 16. konzultációs pont kapcsán a kormányhatározat-tervezetben szerepeljen külön pontként, hogy a Miniszterelnöki Biztos – az érintett tárcák bevonásával, és az ágazati szereplők szakmai szervezeteivel egyeztetve  – dolgozza ki a magyar vállalkozások, és ezen belül különösen a kkv-k digitális gazdaságba való integrálásának stratégiáját, alapul véve a németországi Industrie 4.0 kezdeményezést.

A zárókonferencián az InternetKon eredményeit Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője ismertette, külön kiemelve a digitális gazdaság jelentőségét, továbbá a hat érintett fő témakörben a szakmai konzultációban legfontosabb szakértői előadások is helyet kaptak:

Szakértői előadások az InternetKon zárókonferenciáján

  • Biztonságos Internetezés – Takách-Batta Zsuzsanna – NMHH, kommunikációs igazgató
  • Nagyobb szerepet az internetnek az oktatásban – Horváth Ádám, IVSZ, oktatási igazgató

  • Digitális gazdaság és digitális közigazgatás – Vityi Péter, IVSZ, alelnök

  • Hozzáférhető és megfizethető internet – Kövesi Gabriella, HÉT, elnök
  • Piaci egyenlőség, netsemlegesség, torrent – Lengyel Márk, szakértő
  • Hálózatsemlegesség szabályozásának aktuális irányai – Beke Nándor, NMHH, szabályozási igazgató

Az InternetKon javaslatai aktuálisan:

  1. Az internetezés áfája csökkenjen 18%-ra.
  2. Az internetezés árának további csökkentése érdekében a kormány készítsen elő megállapodást a piaci szereplőkkel a távközlési különadó csökkentéséről.
  3. A kormány tegye lehetővé a kedvezményes internet-alapcsomag bevezetését.
  4. Épüljön minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás.
  5. Készüljön törvényjavaslat a netsemlegességről.
  6. Készüljön átfogó digitális köznevelési stratégia.
  7. Induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére.
  8. Készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia a gyermekek védelmének erősítése érdekében; valamint készüljön el a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is.
  9. Az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek.
  10. A magyar startup cégek befektetői részesüljenek adókedvezményben.
  11. Az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonsága érdekében hozzák nyilvánosságra a jogszabálysértő vállalkozások listáját.
  12. Újuljon meg és váljon az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává a magyarorszag.hu honlap.
  13. Jöjjön létre egy folyamatosan (7/24) elérhető ügyfélszolgálat, amelynek segítségével minden polgár szakértő segítséget kaphat az online ügyintézéshez.
  14. Készüljön kormányrendelet a szabad szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről.
  15. A kormány kezdeményezzen közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat annak érdekében, hogy megszüntesse a multinacionális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait.