Boldog 45. születésnapot internet!

2014.10.30

1. Az első domain

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1969. október 29-n indultak el az első adatcsomagok az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET rendszerén keresztül, ami akkor mindössze 4 darab számítógépet jelentett. A gépek azonosítása ekkor még nem tartománynevek segítségével történt, az első hivatalos domain regisztrációig 1985. március 25-ig kellett várni, amikor a Symbolics.com-ot bejegyezték. Jelenleg 271 millióra becsülik a domainek számát.

2. Szörfözés a neten

Az a mai napig vitatott, hogy kitől ered ez a mára kissé megkopott kifejezés, de nagy a kísértés, hogy annak a Tim Berners-Leenek tulajdonítsuk, akinek az első weboldalt is köszönhetjük. Ahttp://info.cern.ch/ 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé a neten, a rajta található alapinformációk pedig abban segítették a látogatókat, hogy miként működnek a böngészők és milyen adatbázisok, eszközök érhetők el a segítségükkel.

3. A Google és a Wikipedia megszületése

A mára világhódító birodalommá nőtt Google 1998 szeptemberében kezdte meg a működését, a Wikipedián pedig 2001 decemberében jelent meg az első bejegyzés, ami így szólt: „Hello, World!” Ez a két cég, illetve jelenség tökéletesen példázza azt, hogy milyen lehetőséget adott nekünk a net az információ szerzésben, megosztásban, és azok különböző módon történő feldolgozásában.

4. Az első e-mail

Az első elektronikus üzenetet 1971-ben indította útjára Ray Tomlinson, viszont csalódnánk, ha azt hinnénk, hogy izgalmas tartalmat rejtett a levél. Az amerikai programozó úgy emlékszik vissza, hogy a levélben valami teljességgel érdektelen szöveg szerepelt, nagyjából az, hogy„QWERTYUIOP”. Ez persze nem akadályozta meg az emailt abban, hogy a mai napig az elsődleges kommunikációs csatorna legyen, ami becslések szerint 2017 végére 132 milliárd elküldött és megkapott üzenetet fog jelenteni naponta.

5. Selfie, szelfike, groupfie, stb.

A netnek vannak kicsit nehezen magyarázható hatásai is, ilyen az utóbbi hónapokban atomi erővel pusztító selfie intézménye. A főleg mobillal készített önarckép annyira elharapózott, és bekerült a hétköznap szóhasználatba, hogy az Oxford English szótár szerkesztői külön szócikket szenteltek neki és ezt választották 2013 szavának. Lelkük rajta, adott a netes kultúra már ennél sokkal rosszabbat is.

6. A netes gazdaság

Az internet gazdaságra való hatása egyértelmű, elsöprő és feltartóztathatatlan. A világ vezetői márkáinak, vállalkozásainak nagyobb része az IT alapú cégek közül kerül ki, a világ állását többek között olyan nevek alakítják, mint az Apple, a Google, vagy a Facebook. A net miatt új gazdasági ágak születnek, és még mindig félelmetesen sok, a nettel összefüggő ötlet kerül a felszínre. A Cisco becslése szerint a net a következő évtizedben 19 trillió dollárral fog hozzájárulni a globális gazdasági folyamatokhoz.

7. A digitális zene piaca és kultúrája

A világ első MP3 lejátszója 1998-ban jelent meg a piacon a koreai Saehan Information Systemsnek köszönhetően, ami után a CD, kazetta és egyéb adathordozók egyre jobban háttérbe szorultak. A net általánossá válásával, az online zeneboltok megjelenésével, a streaming alapú szolgáltatások (Spotify, Deezer) elszaporodásával már teljesen máshogy állunk hozzá a zenéhez, gyermekeink pedig furcsa kérdéseket tesznek fel a költözéskor előkerülő kazettákkal kapcsolatban.

8. Adat adat hátán

Cisco adatai szerint a globális IP forgalom az elmúlt 5 évben megötszöröződött, és az éves adatforgalom 2016-re el fogja érni a zettabájt tartományt, ami már az egyébként is furcsa nevű exabájt 1000-szerese, máshogy fogalmazva ezermilliárd gigabájt. A felhő alapú alkalmazásokba, szolgáltatásokba áramló adatmennyiség egyre több szerverpark felhúzását követeli meg a cégektől, a felhasználók pedig egyre több szálon kötődnek a cloud világához úgy, hogy arról gyakran nem is tudnak.

9. Jeges vödör

Ha a selfie jelenségre ráhúztuk a vizes lepedőt, akkor a neten végigsöprő ALS Ice Bucket Challenge sem maradhat ki, aminek a jótékonysági vetülete sokszor háttérbe került. A súlyos idegrendszeri betegségre figyelmeztető, a betegek számára gyűjtő akció pár nap alatt ellepte a közösségi oldalak felületeit, ami egyrészt ismét bebizonyította, hogy a net tökéletes eszköze a figyelem felhívásnak, másrészt igazolta azt is, hogy még mindig sokan vannak, akik sajnos teljesen rosszul kezelik a világhálót.

10. Dolgok internete

Az Internet of Things, vagy IoT a nettel összefüggő trendek egyik legfontosabbika, ami új szintre emelheti ezt a hálózatot, illetve azt, amit eddig tudunk róla. A használati tárgyak, eszközök, ruhák, mobilok, jegyautomaták által létrehozott új szisztéma éltetője az internet, illetve ennek legérdekesebb leágazásai a hordható eszközök és a gépek között kommunikáció (M2M). A jövő minden bizonnyal e trendek mellett pörög tovább, mi pedig ehhez még legalább 45 évet kívánunk az internetnek – adók nélkül.

Forrás: bitport.hu