Informatikai OKJ megújításához szakértőket keresünk!

2016.02.11

Az OKJ-s informatikai szakképesítések megújításához az IVSZ szakértőket delegálhat. Az NFM, mint az informatikai szakmákért felelős szaktárca felkérésére az IVSZ is részt vesz az informatikai OKJ-s szakképesítések felülvizsgálatában.

Az informatikai vállalkozások számára szükséges munkaerő szakmai képzését, adott esetben továbbképzését, csak a megfelelő minőségű, korszerű, piaci igényeket és elvárásokat teljesítő szakmai képzések megvalósításával érhetjük el.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondozásába tartozó informatika szakmacsoport szakképesítései esetében az IVSZ, mint szakmai szervezet elkötelezett, hogy szakértők bevonásával támogassa azon fejlesztési folyamatokat, melynek eredményeként a legkorszerűbb, valós piaci igényeket teljesítő képzések válnak elérhetővé a szak- és felnőttképzési piacon.

Célunk egy olyan szakmai szakértői adatbázis kialakítása, mely lehetővé teszi a szaktárcák (NGM, NFM), illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzés fejlesztési munkájába való közvetlen bekapcsolódást.

A kialakításra kerülő szakértői adatbázis célja, hogy olyan informatikai szakemberek kerüljenek kiválasztásra, akik az adott szakmai területen megszerzett ismereteiket és jártasságukat megfelelő módon tudják használni az egyes informatikai szakképesítések tartalmi fejlesztése során.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban több alkalommal lesz szükség a szakértők részvételére egy-egy OKJ-s szakképesítés tartalmának felülvizsgálata során megbeszélések és dokumentumok véleményezése során.

Informatika szakképesítések (tervezet)

CAD-CAM informatikus; Gazdasági informatikus; Információrendszer-szervező; Informatikai rendszerüzemeltető; Irodai informatikus; IT mentor; Mobilalkalmazás fejlesztő; Multimédia-alkalmazásfejlesztő; Műszaki informatikus; Számítógép-szerelő, karbantartó; Szoftverfejlesztő; Térinformatikus; Webfejlesztő

Informatika részszakképesítések (tervezet)

Hálózati operációsrendszer-üzemeltető; Hálózati rendszerüzemeltető; Hálózati támogatási munkatárs; Számítógépes műszaki rajzoló; Szoftverkódoló

A 2016-ban induló, OKJ módosításhoz kapcsolódó tartalmi fejlesztés során a meghatározó piaci szereplők bevonásával kerülnek kidolgozásra a releváns kimeneti kompetenciák. A fejlesztő munka ezen szakasza február hónapban indul az IVSZ által megjelölt szakértők bevonásával.

Amennyiben felsőfokú informatikai végzettséggel rendelkezik és részt kíván venni az informatika képzések megújításában, fejlesztésében, valós piaci igényekhez igazításában, szakmai önéletrajzával és a szakterülete szerinti szakképesítés(ek) megjelölésével 2016. február 17-ig jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken: