Forbes: A magyar mérnökök tudása milliárdos érték

2015.01.14

Az IVSZ kiemelt témaként kezeli a szoftverexportot, ami fontos hozzávalója lehet a gazdasági növekedésnek. A Magyarországon működő, de java részt külföldi piacra dolgozó IT cégek hatalmas növekedési potenciállal rendelkeznek, az egyetlen szűk keresztmetszet a jól képzett munkaerő, aminek hiánya lassítja, korlátozza a növekedést.

Az IVSZ kutatásából készült infografikán helyet kapnak a magyar technológiai startup cégek, a hazai KKV-k, a betelepült multivállalatok, illetve külön kategóriában helyezte el az IVSZ azokat a cégeket, amik felvásárlással vagy egyéb módon váltak egy globális szereplő részévé, de a hazai részlegen belül megmaradt a döntési kompetencia.

Az infografikából jól látható, hogy a hazai KKV szektoron belül tucatnyi olyan cég van, ami megközelítette vagy már át is lépte a milliárdos exportnagyságot, a növekedés dinamikáját figyelve pedig könnyen elképzelhető, hogy közülük több is esélyes lehet a következő 10 milliárdos nagyságrendre is. Az adatok a 2013-as lezárt pénzügyi évre vonatkoznak.

A kutatás természetesen a jövőben is elkészül, az IVSZ a KIM teljes exportszámai alapján törekszik a teljességre, de kérünk minden szoftver- és IT szolgáltatásban érintett szereplőt, hogy válaszaival, adatszolgáltatásával segítse a még pontosabb felmérés létrejöttét. Az IVSZ az ebből származó trendeket, publikálható statisztikákat a jövőben is elérhetővé teszi, ezzel is segítve az ágazat erősödését.

Az infografika teljes méretben a 2015. januári Forbes-ban található sikeres cégekről és emberekről szóló történetek társaságában.