Az Agrárinformatika munkacsoport 2014-ben alakult, elsődleges célja az agrárinformatikai fejlesztések támogatása.

Agrárinformatika

Ezen belül az agrárinformatikai termékfejlesztés segítése, a fejlesztések összehangolása, a hazai best practice-ek összegyűjtése, a lefedetlen területek azonosítása az EU 2014-20 innovációs források agárinformatikai célú felhasználásának segítése, a párhuzamos fejlesztések kiiktatása, viszont az egymásra épülő megoldások fejlesztésének segítése, valamint szoros együttműködés az agrárinformatika területén K+F tevékenységet támogató szakmai szervezetekkel, kutatóhelyekkel.

A további, de szintén kiemelt célok közé tartozik az agrárinformatikai megoldások export lehetőségeinek a segítése, a hazai agrárinformatikai megoldások nemzetközi piaci megjelenése a hazai mezőgazdasági gép gyártók anya- és testvér vállalatain keresztül, illetve az együttműködés az export munkacsoporttal. Cél még az agrárinformatikai megoldások elterjedésének támogatása az állami szabályozásokhoz és fejlesztésekhez készített javaslatokkal, az edukáció, illetve az innovatív hazai megoldások helyzetbe hozása a közbeszerzéseknél, valamint a termelők és tanácsadók felkészítése az agrárinformatikai megoldások felhasználására.

A munkacsoport fő tevékenysége és eredményterméke 2016-ban a Digitális Agrárstratégia elkészítése volt. 

A stratégia összeállításába bevontuk a munkacsoport tagjait, a Földművelésügyi Minisztérium, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a MAGOSZ szakembereit. Több műhelymunkát tartottunk a stratégia megalapozására, valamint a javaslatok közös elfogadására. A DAS a MAGOSZ elnökével, a Parlament Alelnökével közösen tartott sajtóbeszélgetésen került bemutatásra. Az év során a DAS-t több konferencián (pl. Infoparlament, SMART2016, SMART FARM), több interjúban mutatták be a munkacsoport tagjai. Lehetőségünk volt a stratégiát személyesen bemutatni a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárainak. Az IVSZ a DAS kapcsán csatlakozott a BioEast regionális uniós k+f kezdeményezéshez, valamint a Dél-Békési Calendula IT Konzorciumhoz a digitális munkahelyek fejlesztése érdekében.

Több javaslatot állítottunk össze a uniós támogatási rendszer módosítása céljából, az agrárinformatikai eszközök, alkalmazások és szolgáltatások finanszírozása érdekében. A megjelent GINOP K+F pályázatokon több agrárinformatikai projektet adtak be tagjaink, amelyek reményeink szerint finanszírozást nyernek. A hazai agrárinformatikai K+F fejlesztések értékesítési lehetősége érdekében tárgyaltunk a Magyar Nemzeti Kereskedőház munkatársaival.

A munkacsoport együttműködést kötött az Agrárinformatikai Klaszterrel a DAS közös megvalósítása érdekében. Az IVSZ szakmai együttműködőként vesz részt a PREGA 2017 konferencia szervezésében.

A DAS alapján több projektjavaslatot állítottunk össze, amelyeket az államigazgatás több szereplőjének juttattunk el, pozitív visszajelzéseket és ígéreteket kaptunk amelyeket 2017-ben kell beváltanunk. Előkészítettük, hogy a DAS 2017-ben a DJP 2.0 része legyen, így biztosítva, hogy a fejlesztéspolitika mint ágazati hatékonyságot növelő eszközt alkalmazza.