A munkacsoport az adatközpontok, szervertermek, szerverszobák építésével foglalkozó, valamint a kész infrastruktúrát biztosító, úgynevezett kolokációs, hoszting szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fogja össze. A munkacsoport 2013-tól kiegészült a felhő megoldásokat nyújtó és kiszolgáló vállalatokkal is, legyen szó IaaS, PaaS vagy SaaS megoldásszállítóról.

Adatközpont és Felhő

Az adatközpont és felhő munkacsoportnak jelenleg 167 fő regisztráltja van, 108 különböző cég képviseletében.

Küldetés

Küldetésünk javítani folyamatosan az iparág működési környezetét, jogszabályi, munkaügyi, képzési, és pénzügyi feltételeit. További cél, hogy széles üzleti kör ismerje meg az adatközponti és felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket, és megismerjék a legújabb technológiai trendeket. Fontos továbbá, hogy hozzá tudjunk járulni a magyar adatközpont és felhő piac nemzetközi részesedésének növeléséhez.

 A „Beszéljünk egy nyelven” célkitűzésünk alapján hoztuk létre az egységes iparági fogalomtár kialakítását (Felhő fogalomtár, Adatközpont fogalomtár) amellyel olyan referenciadokumentumokat hoztunk létre, amely tudásbázis, háttértár és munkaeszköz minden piaci szereplő számára, aki a felhő, vagy az adatközponti szolgáltatásokkal kapcsolatba kerül.

Aktivitások

A munkacsoport működése folyamatos, plenáris munkacsoport ülésekre másfél havonta kerül sor, ezen felül a szakmai projektek kidolgozása több személyes találkozót is igényelnek.

Online történik az egyes részfeladatok kommunikációja és a munkaanyagok véleményezése.

Események

A munkacsoport 2017-ben ötödik alkalommal szervezte meg ingyenes félnapos rendezvényét adatközpont témájában, melynek legfőbb célja a szakmai workshop és best practice volt. A munkacsoport éves szakmai rendezvénye ettől az évtől DatArena néven megy tovább. 

Tervek 2018-ra

  • Az éves őszi rendezvény mellett egy tavaszi esemény szervezése webinárium formájában
  • Felhő az államigazgatásban: Egy olyan dokumentum létrehozása, amely tisztázná, hogy mely esetekben van lehetőségük az állami/kormányzati intézményeknek, cégeknek a publikus felhő szolgáltatások igénybe vételére
  • Nagyvállalati felhőkutatás előkészítése, kiértékelése és a legfontosabb üzenetek kommunikálása
  • DC ökoszisztéma feltérképezése