A munkacsoport az adatközpontok, szervertermek, szerverszobák építésével foglalkozó, valamint a kész infrastruktúrát biztosító, úgynevezett kolokációs, hoszting szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fogja össze. A munkacsoport 2013-tól kiegészült a felhő megoldásokat nyújtó és kiszolgáló vállalatokkal is, legyen szó IaaS, PaaS vagy SaaS megoldásszállítóról.

Adatközpont és Felhő

Az adatközpont és felhő munkacsoportnak jelenleg 121 fő regisztráltja van, 88 különböző cég képviseletében.

Küldetés

Küldetésünk javítani folyamatosan az iparág működési környezetét, jogszabályi, munkaügyi, képzési, és pénzügyi feltételeit. További cél, hogy széles üzleti kör ismerje meg az adatközponti és felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket, és megismerjék a legújabb technológiai trendeket. Fontos továbbá, hogy hozzá tudjunk járulni a magyar adatközpont és felhő piac nemzetközi részesedésének növeléséhez.

 A „Beszéljünk egy nyelven” célkitűzésünk alapján hoztuk létre az egységes iparági fogalomtár kialakítását (Felhő fogalomtár, Adatközpont fogalomtár) amellyel olyan referenciadokumentumokat hoztunk létre, amely tudásbázis, háttértár és munkaeszköz minden piaci szereplő számára, aki a felhő, vagy az adatközponti szolgáltatásokkal kapcsolatba kerül.

Aktivitások

A munkacsoport működése folyamatos, plenáris munkacsoport ülésekre másfél havonta kerül sor, ezen felül a szakmai projektek kidolgozása több személyes találkozót is igényelnek.

Online történik az egyes részfeladatok kommunikációja és a munkaanyagok véleményezése.

Események

A munkacsoport 2016-ban negyedik alkalommal szervezte meg ingyenes félnapos rendezvényét a felhő témájában, melynek legfőbb célja a szakmai workshop és best practice volt. A rendezvénynek a CEU Business School adott helyet, közel 100 érdeklődő részvételével. A konferencia előadásai a hazai felhőpiac legégetőbb kérdéseit, az infrastruktúra szolgáltatók legjobb gyakorlatait és az új piaci lehetőségek legizgalmasabb példáit mutatták be,  Openstack, PanIP, analitika és az e-Health témakörökben.

Tervek 2017-re

  • Adatközpont és Felhő Munkacsoport eredményeinek és céljainak kommunikálása iparágon belül, és szélesebb körben is (prezentációs anyagok, szakmai fórumon keresztül)
  • Adatközpont és felhő fogalomtárak folyamatos frissítése,

Szabványosított prezentációja két változatban: iparágon belüli verzió; nem ICT iparágnak szánt verzió

  • Munkacsoport ülések kiegészítése meghívott előadók aktuális témáival, nemzetközi trendkövetés/ szakmai fejlesztés céllal
  • HIPA-val történő együttműködés– fókuszálva a piac nemzetgazadasági hatásaira
  • Felhő szabályozás iparágankénti megértése és aktív befolyásolása
  • Startup rendezvény, munkacsoporton belüli akcelerátor program kidolgozása
  • Együttműködés a többi IVSZ-es munkacsoporttal, az együttműködési lehetőségek beazonosítása és a szinergiák kihasználása érdekében
  • 2017-es Szakmai fórum megszervezése